Stačila jedna zpráva. V tréninku mě Tomáš spráskal, směje se Macháčův parťák Čang

- David Schlegel, Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Málokdo by před začátkem turnaje čekal, že právě Tomáš Macháč bude po boku Čanga Č’-čena kosit jednu favorizovanou dvojici za druhou. Nejnovějším skalpem česko-čínského páru je třetí nasazené duo Ram, Salisbury, kteří dokázali ovládnout poslední tři ročníky US Open. Čang následně pro Tenisový svět poodkryl, jak k domluvě s berounským rodákem vlastně došlo.

Sedmadvacetiletý Čang Č’-čen se zařadil mezi tenisovou smetánku teprve nedávno, vždyť do elitní stovky poprvé nakoukl až v roce 2022. Jenže loňská sezona byla pro něj přelomová, dokráčel například do čtvrtfinále turnaje v Madridu. Stal se tak prvním Číňanem v historii, který se na podniku Masters probojoval mezi osmičku nejlepších tenistů.

Na letošním Australian Open vypadl sice už ve druhém kole, nicméně v Melbourne jeho práce zdaleka neskončila. Stále figuruje v pavouku čtyřhry, kde společně s Tomášem Macháčem vystavili stopku už několika favorizovaným párům.

Na úvod vyřadili nasazené patnáctky Gilleho s Vliegenem z Belgie, následovala výhra nad Maďary Fucsovicsem s Maroszanem. A v neděli utnuli titulové ambice americko-britského páru Ram, Salisbury. „Byli jsme silní na returnu. Dařilo se nám také na servisu, měli jsme poměrně vysoké číslo prvního podání. Kdyby tomu bylo jinak, měli bychom opravdu velké problémy. Hráli jsme skvěle a jsem šťastný, že se nám to podařilo dnes zvládnout,“ těšilo Čanga Č’-čena po výhře 3:6, 6:3 a 6:2.

S Macháčem v Austrálii nastoupili vůbec poprvé, jejich přátelský vztah už ale nějakou dobu trvá. „Poprvé jsme se potkali asi před pěti lety. Bylo to v Praze, kde jsem se připravoval. Trénovali jsme spolu a totálně mě spráskal,“ vzpomínal se smíchem. „V roce 2022 jsme se potkávali na challengerech, vídali jsme se čím dál častěji. Dokonce jsme proti sobě hráli finále turnaje v polském městě Grodzisk Mazowiecki, kde jsem prohrál ve třech setech. Následně jsme společně trénovali v New Yorku před kvalifikací US Open, tam jsme se více sblížili. A oba jsme postoupili do hlavní soutěže,“ popisoval rodák ze Šanghaje.

A dodal, že ho český tenista ke spolupráci rozhodně nemusel přemlouvat. „Vloni se mě Tomáš zeptal, jestli bych si s ním chtěl zahrát v Austrálii. Já jsem okamžitě souhlasil, stačila jedna zpráva,“ usmíval se.