Nejvýše nasazení Šátral, Mertl a Kolář postoupili v Mostě do semifinále

- Jakub Mezlík

Celkem šest českých tenistů bojovalo ve čtvrtfinále turnaje Futures v Mostě o postup mezi nejlepší čtyřku a v další fázi tohoto podniku uvidíme i tři nejvýše nasazené - Jana Šátrala, Jana Mertla a Zdeňka Koláře. Doplní je Belgičan Geens, čtvrtý nasazený.

Pouze dva zahraniční hráči pronikli v Mostě mezi nejlepší osmičku. Pátý nasazený Nizozemec van der Linden změřil, neúspěšně, síly se Zdeňkem Kolářem, který hraje v posledních týdnech ve skvělé formě, a turnajová čtyřka Belgičan Geens si dokázala poradit s českým mladíkem Vítem Kopřivou ve dvou setech.
Roli nejvýše nasazeného hráče potvrdil Jan Šátral, který porazil kamaráda Libora Salabu. V prvním setu začal výborně a  za půl hodiny ho vyhrál 6:1. Ve druhé sadě jeho soupeř statečně vzdoroval, ale Šátral nakonec získal ve dvanácté hře rozhodující brejk a vyhrál 7:5.
Nejzkušenějšího ze čtvrtfinálových účastníků Jana Mertla vyzval Tomáš Papík. Také Mertl zvládl první set bez problémů a vyhrál 6:2, ve druhém musel o jeho vítězství rozhodnout až tie-break.

 
Svou roli třetího nasazeného potvrdil Zdeněk Kolář. Devatenáctiletý tenista prožívá fantastické období, po postupech do finále ostravského challengeru a turnaje Futures v Szegedu se dostal již do semifinále v Mostu a má možnost vybojovat třetí finále ve třech týdnech. Kolář relativně hladce porazil ve čtvrtfinále Nizozemce Lennerta van den Lindena 6:2 a 6:3.
"Nevydržel jsem s ním hrát dost trpělivě a udělal jsem spoustu chyb," zhodnotil své utkání Vít Kopřiva, který po porážce s Belgičanem Clementem Geensem končí ve čtvrtfinále. Porážka dvakrát 2:6 českého mladíka hodně trápí, ale celkově se svou účastí na turnaji může být spokojen. Úspěch v podobě čtvrtfinále se pokusí potvrdit i na dalších turnajích Futures na českém území.
Na centrálním kurtu se i s dešťovou přestávkou odehrálo také finále čtyřhry a Roman Jebavý s Liborem Salabou si titul z Mostu nakonec neodvezou. Čeští tenisté na domácím turnaji nestačili na australsko-německou dvojici Steven de Waard a Andreas Mies, se kterými prohráli 7:5, 5:7 a 7:10.
 
PROGRAM ČTVRTFINÁLE 
centrální kurt, od 11:00
JAN ŠÁTRAL (1) – LIBOR SALABA (6) 6:1, 7:5
ZDENĚK KOLÁŘ (3) – Lennert van der Linden (NED – 5) 6:2, 6:3
kurt č.1, od 11:00
TOMÁŠ PAPÍK – JAN MERTL (2) 2:6, 6:7
VÍT KOPŘIVA – Clement Geens (BEL – 4) 2:6, 2:6
 
FINÁLE ČTYŘHRY 
JEBAVÝ/SALABA - de Waard(AUS)/Mies(GER) 7:5, 5:7, 7:10