Ztratil kuráž a raději zmlknul. Pojď mi to říct do očí, vyzval Djokovič provokatéra

- Jan Vojkůvka

Novak Djokovič musel na Australian Open znovu do čtyř setů a opět se musel vypořádat také s provokacemi z publika. Oba problémy však zvládl bravurně. Domácího Alexeie Popyrina porazil 6:3, 4:6, 7:6(4), 6:3 a diváka, který na něho v průběhu čtvrtého setu pokřikoval, a to i mezi servisy, zpražil nečekanou výzvou.

Světová jednička už je dávno zvyklá na situace, kdy na něho publikum bučí, nebo fandí soupeři jen proto, aby nefandilo Djokovičovi. Srbský tenista si mnohdy takové situace i užívá a diváky burcuje místy přehnanými vítěznými gesty a pošklebky.

Vše se ale nese ve sportovní rovině, o kterou jde především. Djokovič to bere jako zdravé hecování, které do něho lije potřebnou energii. Pokud to ale některý z diváků přežene, neváhá se ozvat. Tak jako v utkání s Popyrinem. Australské publikum pochopitelně fandilo domácímu tenistovi, jeden z fanoušků však nepřátelskou atmosféru vůči Djokovičovi stupňoval.

Djokovič v utkání druhého kola vedl 2:1 na sety a v pátém gemu servíroval. Právě tehdy mu už došla trpělivost, otočil se směrem k ochozům a provokatéra, jenž na něho pokřikoval mezi výměnami i mezi servisy, totálně zpražil.

„Pojď sem dolů a řekni mi to do očí,“ zopakovala několikrát srbská hvězda směrem k divákovi. Provokatér, jak se dalo očekávat, ztratil kuráž a nikam nešel. Podle informací se Djokovičovi na dálku omluvil a do konce zápasu už ani jednou nic hanlivého na adresu Srba nezakřičel.

Najednou mu zcela chyběla odvaha, pousmál se Djokovič

Djokovič se k celému incidentu vrátil po utkání v rozhovoru pro Eurosport: „Abych byl upřímný, nebyla to pro mě zrovna ideální atmosféra pro hru, ale zase, musíte přijmout okolnosti a podmínky, ve kterých hrajete, a najít způsob, jak zvítězit. Lidé zkrátka dělají mezi servisy hluk po celý zápas. Tak to je, je to grandslam, je to boj,“ řekl smířlivě, a to i směrem k divákovi, na kterého se musel obořit.

„Jasně, že to člověka ruší, ale je potřeba se s tím vypořádat. Co mě ale opravdu frustruje, když někdo provokuje a nadává. Jednoho takového provokatéra jsem konfrontoval,“ pokračoval Djokovič. „Řekl jsem mu, aby přišel a řekl mi to do očí, ať už řekl cokoliv. Říkal spoustu hezkých věcí,“ ironicky se usmál.

„Na dálku se mi omluvil, najednou mu zcela chyběla odvaha, když se mi měl postavit čelem,“ krčil rameny Djokovič.

Světovou jedničku čeká ve třetím kole Australian Open utkání s Argentincem Tomásem Martínem Etcheverrym, jenž zatím v Melbourne porazil Andyho Murrayho a Gaela Monfilse.