Hrál jsem nejlepší tenis kariéry, libuje si po skalpu favorita Macháč

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Životní turnaj hraje v Melbourne Tomáš Macháč. Po výhře nad světovou sedmnáctkou Američanem Francesem Tiafoem postoupil už do třetího kola. „Hrál jsem tři sety nejlepší tenis kariéry, je to velký úspěch,“ zhodnotil zápas třiadvacetiletý rodák z Berouna.

Proti Američanovi nastoupil ve velkém stylu. Tiafoe je zvyklý hrát útočný tenis, ale proti Macháčovi narazil. „Věděl jsem, že musím hrát útočnou hru. Kdybych hrál defenzivně nebo netvořil, tak bych dostal 0:3 na sety,“ vysvětloval.

Už loni v Melbourne hrál proti tehdejší světové trojce Casperu Ruudovi více než dva sety fantastický tenis, ale nakonec to na výhru nestačilo. „Letos mám víc zkušeností. Dokážu se poučit z momentů, které jsem tehdy nezvládl. Myslím, že letos jsem se na tuhle australskou šňůru skvěle připravil, udělal jsem dobrou kondiční přípravu a odpočinul si. Tohle všechno proběhlo daleko lépe než loni, tehdy jsem byl nemocný a skoro žádnou přípravu jsem neudělal. I proto možná jsem to s tím Ruudem kondičně úplně nezvládl. Navíc jsem se poučil z velkých zápasů s těmito top hráči a začátek utkání byl dneska daleko lepší,“ přemýšlel Macháč a přidal ještě jeden zajímavý postřeh.

Macháč do duelu už nešel získávat zkušenosti, cíle měl o poznání vyšší. „Můj cíl byl zápas vyhrát. Už jsem podobných střetnutí odehrál několik, vždycky to bylo vyrovnané a cítil jsem, že s těmi hráči můžu hrát, ale něco tam nakonec chybělo. Dneska jsem si říkal, že to bude jinak a opakoval jsem si to už od začátku zápasu.“

I když třeba Macháč ztratil servis, nijak neklesal na mysli a už v příštím gemu hned bojoval o rebrejk. „Tohle byl určitě klíč k dnešnímu triumfu. Za jakéhokoliv stavu jsem soupeři nedal najevo, že jsem dole. S tímhle hráčem se mi to už v minulosti stalo a věděl jsem, že si to nemůžu dovolit. I když prostě prohraju servis, stejně jedu svou hru dál a nic se neděje. Kdybych mu ukázal, že jsem dole, tak jsem proti Francesovi bez šance. Ani na jeden moment jsem nezaváhal a šel jsem si pro výhru,“ odkryl Macháč taktiku.

Krizový moment přišel pro Macháče ve třetím setu, kdy ho Tiafoe brejkl na 5:3 a následně vedl Američan při svém podání 30:0. „Vedl jsem předtím při svém servisu 40:30 a zahrál výborný míč, ale Frances mi zahrál krátký čopovaný prohoz do krosu, což byl neskutečný a světový úder. Pro mě to byl skoro nehratelný míč. I kdybych ho vrátil, on by měl pak stejně úplně prázdný kurt. Byla to škoda, malé zaváhání to asi bylo. Rozdíl byl ovšem v tom, že jsem si i nadále pro to šel, snažil se hrát svou hru, která měla do té doby úspěch, a to se mi pak vrátilo v tiebreaku.“

Program čtvrtého dne hlavní soutěže narušil déšť, start zápasů pod širým nebem se posunul zhruba o tři hodiny. „Trochu jsme s tím počítali už od včerejška. Každopádně si myslím, že to vyšlo skvěle, protože těch volných chvil v situaci, kdy tu hraju i debla, moc není. Dopoledne jsem si tak mohl na pokoji odpočinout, trochu jsme protahovali příjezd na kurty a nakonec to vyšlo akorát,“ liboval si Macháč.

V hlavní soutěži mužů zůstávají kromě Macháče ještě ve hře také Lehečka a Menšík. Hlavní soutěž si zahráli i Kopřiva s Veselým. Takhle hojná účast českých tenistů nebyla v poslední době na grandslamech zvykem. „Je to super. Můžeme si pomáhat a podporovat se, povídat si v šatně. S pár hráči to tady takhle mám a jsem za to moc rád. Jsem rád i za podporu Čechů v hledišti, moc si toho vážím.“

Ve třetím kole čeká Macháče patnáctý hráč světa Karen Chačanov, který byl loni v Melbourne v semifinále. „Teď už si nemůžu vybírat. Musím se snažit hrát svoji hru a budu se o to snažit od začátku až do konce, ať se děje co se děje. Udělám pro postup všechno a doufám, že to bude stačit,“ dodal na závěr šťastný Tomáš Macháč.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
2. kolo dvouhry mužů
Frances Tiafoe (USA, 17.) – TOMÁŠ MACHÁČ (75.) 4:6, 4:6, 6:7(5)