Kontroverzní rozhodnutí ovlivnilo zápas. Bylo to podivné, smutnil Nouza

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Krůček od své první výhry v životě na grandslamovém turnaji byl v Melbourne se svým parťákem Jiřím Lehečkou 105. hráč deblového žebříčku Petr Nouza. Proti dvanáctým nasazeným Američanům Nathanielu Lammonsovi a Jacksonu Withrowovi sahali po postupu. V rozhodujícím setu měli výhodu brejku, ale pak je za stavu 30:30 při Nouzově druhém podání zastavil kontroverzní výrok počítače, který s velkým zpožděním ohlásil chybu nohou.

„Těžko se mi to hodnotí. Ke konci tam bylo kontroverzní rozhodnutí techniky. Myslím, že jsme byli po většinu zápasu vyrovnaným soupeřem. Možná jsme byli i lepší. Ke konci se to bohužel trochu zvrtlo,“ krčil rameny Nouza. Češi protestovali, ale revokace výroku nedosáhli a zápas se otočil.

Lammons s Withrowem patří do nejlepší pětadvacítky deblistů světa. Hrají spolu už od roku 2021. „V prvním setu jsme dobře podrželi začátek a zvládli si udržet podání, i když jsme byli pod tlakem. Za stavu 4:3 jsme je pak brejkli, dostali se na koně a byli lepší. Ve druhém setu soupeři přidali a na jejich servisu jsme neměli skoro žádné šance. Dokázali jsme se udržet ve hře, i když jsme odvraceli brejkboly. Mě určitě mrzí gem za stavu 5:6 ve druhém setu, kdy jsem servíroval. Je velká škoda, že jsme ten set nedostali do tiebreaku,“ popisoval Nouza průběh zápasu.

Třetí sadu ale začali Češi dobře a šance na výhru postupně rostly. „Ve třetím setu jsme je za stavu 1:1 brejkli a servis si až do stavu 4:3 drželi,“ uvedl Nouza, který šel za tohoto stavu podávat. Nedařilo se mu trefovat první podání, přesto byl po čtyřech výměnách vyrovnaný stav. „Byl jsem na straně po větru a trochu mi to tam párkrát fouklo. To není výmluva. S mojí výškou jsem určitě měl nějaké servisy trefit a ten gem jsme měli vyhrát,” přemýšlel Nouza.

Za stavu 30:30 měl Nouza druhé podání. Return soupeře dopadl za základní čáru, Češi se radovali a najednou se ozvalo z počítače, který automaticky vyhodnocuje výměny, „foot fault“, tedy chyba nohou. Ono spojení přišlo s nezvykle velkým zpožděním. „Bylo to podivné. Technika se ozvala hrozně pozdě. Za druhé, nikdo z hráčů za celý zápas chybu nohou neudělal, což je také divné. Třetí věc je, že já žádný pohyb nohou při servisu nedělám. Párkrát za kariéru se mi stalo, že mi rozhodčí chybu nohou odpískali, ale bylo to proto, že jsem si asi vždycky stoupl nohou na lajnu. Záznam jsem neviděl, rozhodčí nám nedokázal ukázat video z kamery,“ krčil Nouza rameny.

Češi vyrazili k síti protestovat, ale s rozhodnutím nic nesvedli. „Zpětně si myslím, že to v podstatě byl bod, který rozhodl celý zápas. Kdyby soupeř return zabil, neřeknu nic, ale oni return zkazili. Je to samozřejmě jenom tenis a jsou daleko důležitější věci na světě, ale hodně mě to mrzí,“ smutnil Nouza.

Pořád to nebyl ještě brejk, ale ten záhy přišel. „Šel jsem bohužel znovu přes druhý servis, ale ten jsem zahrál dobrý. Oni pak ale zahráli slušnou výměnu a nedalo se nic dělat. Upřímně, měl jsem to v hlavě. Tohle se těžko hned vytěsňuje, zvlášť, když je to takhle v koncovce. Snažil jsem se být v klidu a hrát dál, ale oni chytili momentum tím, že se vrátili na poslední chvíli do téměř rozhodnutého zápasu. Lehce podrželi gem na servisu, pak se mi nepovedl gem na Jirkově podání. Tam jsem zkazil nějaké voleje a to už rozhodlo. Do té doby jsem hrál voleje dobře, ale tady už ne,” litoval.

Takový konec v životním zápase musí Nouzu hodně mrzet. „Snažím se z toho nehroutit. Jsem hrozně vděčný Jirkovi za šanci, že jsem tu mohl být. Zápas jsem si moc užil, byla tam skvělá atmosféra, čeští fanoušci fandili nám, američtí jim,“ děkoval publiku. České duo z hlediště podporovali také například Jiří Veselý nebo David Škoch.

„Tohle je velká kaňka, ale jinak byl celý měsíc v Austrálii strašně super. Radši bych tu odehrál více zápasů, ale i tak jsem si to užíval a dokázal jsem si, že na tu úroveň mám. To beru jako pozitivní. Věřím, že když budu pokračovat v práci, kterou dělám, je jen otázka času, kdy se dostanu výš,“ zhodnotil na závěr měsíční pobyt u protinožců Petr Nouza. Toho teď čeká s Nizozemcem Bartem Stevensem challenger 125 ve francouzském Quimperu a pak snad i dva turnaje ATP 250 v Montpellieru a Marseille. 

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo čtyřhry mužů
LEHEČKA, NOUZA – Lammons, Withrow (oba USA) 6:3, 5:7, 4:6