Kritiku za účast na exhibici v Rusku odmítá. Jsem sportovec, jen dělám svou práci, hájí se světová devatenáctka

- Jan Vojkůvka

Účast některých tenistů z první světové stovky na prosincové exhibici North Palmyra Trophies v Petrohradu se stala v posledních týdnech terčem velké kritiky. Světová devatenáctka Adrian Mannarino si ovšem nemyslí, že kritika je na místě. Své rozhodnutí hájil i po úspěšném vstupu do Australian Open, kde v prvním kole udolal švýcarského veterána Stana Wawrinku 6:4, 3:6, 5:7, 6:3, 6:0.

Pokud nebudeme brát v potaz ruské tenisty, kteří se týmového exhibičního turnaje zúčastnili, do Petrohradu vyrazili vedle Francouze Mannarina také Kazachstánci Julia Putincevová s Alexanderem Bublikem, Bulharka Viktorija Tomovová, Španěl Roberto Bautista a Srbové Laslo Djere s Dušanem Lajovičem. Startovat měla i Italka Jasmine Paoliniová, která se však omluvila z důvodu zranění.

Za to, že souhlasili se svou účastí v Petrohradu a hráli v zemi, která vede útočnou válku na Ukrajině, si Mannarino a spol. vysloužili ostrou kritiku části tenisové veřejnosti a také některých kolegů z branže. Velmi hlasitě proti jejich účasti na akci, kterou sponzoroval ruský gigant Gazprom, vystupovala například Ukrajinka Lesja Curenková. Ta také osobně napsala všem přihlášeným hráčům, aby do Petrohradu nejezdili. A Mannarina označila jako jednoho z hráčů, kteří na její vzkaz vůbec nereagovali.

Sám Francouz, který loni vyhrál tři turnaje na okruhu ATP a prožil životní sezonu, veškerou kritiku odmítá jako neopodstatněnou.

„Jsem profesionální tenisový hráč, nestarám se o politiku a nic podobného. Jen jsem tam jel a dělal svou práci, za kterou jsem placený,“ řekl bez vytáček. Že by svou účastí mohl podporovat ruskou agresi na Ukrajině, rovněž odmítá. „Nic jsem nepodporoval a nepodporuju. Byla to soukromá akce. Nebylo tam nic o politické podpoře. Vlastně není ani o čem mluvit,“ uzavřel.

Pětatřicetiletý francouzský tenista si ve druhém kole úvodního grandslamu sezony zahraje se Španělem Jaumem Munarem.