Úleva po vydřeném vítězství? Brit se po zápase na kurtu pozvracel

- Jan Vojkůvka

Horké počasí, dlouhý zápas, nervové vypětí ze stavu 1:2 na sety... Britský tenista Jack Draper si v úvodním kole Australian Open prošel opravdu strastiplnými okamžiky. Možná se ani nelze divit tomu, že poté, co zápas s Marcosem Gironem otočil a vyhrál 6:4, 3:6, 4:6, 6:0, 6:2, tak místo radosti odběhl vedle kurtu a vyzvracel se do přistaveného koše.

Byla to opravdu bizarní podívaná v prvních okamžicích po završeném úspěšném obratu. Draper se příliš neradoval, jen se opřel o síť a popoháněl soupeře, aby mu přišel rychle podat ruku. Proč tak činil? To nikdo v tu chvíli nevěděl. Rozuzlení přišlo přesně v okamžik, kdy si s Gironem plácnul. Okamžitě totiž odběhl za umpire, naklonil se nad koš a začal se dávit.

Co bylo důvodem, že se Draperovi tak moc zvedl žaludek? Dle vlastních slov se cítil fyzicky dobře a horko mu nevadilo. Ani nepociťoval nějaké příznaky nemoci. Možná to ale skutečně byla kombinace horka, náročného zápasu a nakonec i úlevy, kterou po zápase pocítil. „Předcházela tomu dlouhá výměna a možná to byla reakce na to, že jsem zápas konečně zakončil. Nevím,“ vyprávěl na tiskové konferenci.

Draper v utkání s Gironem vyhrál první set, ale další dva prohrál. Přestože byl velkým favoritem zápasu, dostal se pod tlak, se kterým se mu vypořádávalo složitě. Čtvrtý a pátý set si sice podmanil s velkým přehledem, ale jakmile se ze stresové situace dostal a poklesl adrenalin, jeho tělo potřebovalo i jinou úlevu než jen tu psychickou.

„V tu chvíli jsem se trochu styděl, protože jsem toho chlapa porazil a ještě mu říkal: ‚Musím ti potřást rukou, kámo, ale musím se rychle dostat k tomu koši‘. Byla to prostě reakce,“ vysvětlil, že neměl na vybranou a musel Girona k síti trochu popohánět.

Podle Drapera se jednalo spíš o psychický problém, který jej přinutil po utkání zvracet, než cokoliv jiného. „Samozřejmě to byl fyzicky náročný zápas, ale na pětiseťák to nebylo zas tak dlouhé. Minulý týden jsem hrál tři hodiny v teplejších podmínkách a byl jsem naprosto v pořádku,“ upozornil.

„Myslím, že to byl spíš druh psychického stresu z grandslamového zápasu, co způsobilo mou nevolnost. V pátém setu jsem se totiž cítil fyzicky lépe než v prvním,“ dodal Draper, kterého ve druhém kole čeká čtrnáctý nasazený Tommy Paul. A tentokrát snad bez nevolností a zvracení.