Nedělní start Australian Open? České hvězdy problém nemají, Federer dříve protestoval

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Když se v roce 2006 rozhodli pořadatelé Roland Garros odstartovat hlavní soutěž dvouhry už v neděli, byl z toho velký povyk. Kriticky se k razantní změně tehdy vyjádřili i Roger Federer či Maria Šarapovová. Od té doby uplynulo 18 let a do rodiny patnáctidenních grandslamů přibylo letos také Australian Open. A zdá se, že v tomto případě se tenistům naopak uleví.

Minimalizace nočních dohrávek a spravedlivé rozložení zápasů na hlavních kurtech. S těmito důvody vyrukovali v říjnu pořadatelé Australian Open, kteří se rozhodli začít letošní turnaj už v neděli, čímž se grandslam stal patnáctidenním.

Přidal se tak k Roland Garros, které se pro razantní změnu odhodlalo už v roce 2006. Tehdy za tenhle záměr schytala Francouzská tenisová federace (FFT) kritiku, a to i od těch nejlepších na okruhu. „Necítím se nejlépe, když vím, že FFT záleží jen na penězích a jejich hráčích,“ povzdechla si před osmnácti lety Maria Šarapovová.

Připojil se také Roger Federer, který při premiéře patnáctidenního formátu dokráčel až do finále. „Nikdy se mi to nelíbilo. Všem jsem řekl, že nechci hrát v neděli. Teď se rovnou mohu vrátit domů a přijet až na středeční druhé kolo,“ postěžoval si. Nutno dodat, že svůj názor časem švýcarská legenda změnila. V roce 2019 Švýcar pořadatele požádal o zařazení do nedělního programu.

Po necelých dvou dekádách se rozhodlo začít o den dříve také Australian Open. A Češi hodnotí tenhle krok víceméně kladně. „Je to opravdu fajn. Nikdy to nebude pro všechny spravedlivé, ale pořadatelům to dá trochu volnější ruku při nasazování na kurty. Myslím si, že je to určitě skvělý nápad,“ pochválil vedení australského grandslamu Jiří Lehečka.

Konec brzkých ranních soubojů ocenil i Tomáš Macháč. „Skončit v pět ráno není pro tělo úplně zdravé. Další den je celý nabouraný, hlavním cílem je ho přežít. Takže změnu vítám,“ povídal 75. hráč světového žebříčku.

Se svou zkušeností se pak podělila Barbora Krejčíková. „Poprvé jsem tu hrála v neděli, nijak mi to nevadilo. Ale docela mě překvapilo, že když jsem přiletěla až ve čtvrtek večer z Adelaide, tak mě dali hned na neděli,“ zmínila Krejčíková.