Vondroušová po překvapivém konci: Nehrála jsem dobře, chyběl mi trénink. A co zdraví?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Na tenhle zápas by Markéta Vondroušová nejraději co nejdříve zapomněla. Ukrajince Dajaně Jastremské dokázala v areně Johna Caina vzdorovat pouze hodinu a 16 minut, načež úspěšné kvalifikantce podlehla po setech 1:6, 2:6. „Nezačala jsem nejlépe, hned jsem ztratila servis. Nicméně předvedla skvělý výkon, zaslouží si plné uznání,“ smutnila po překvapivém konci v 1. kole australského grandslamu.

US Open 2020. Tehdy to bylo naposledy, kdy Dajana Jastremská zvítězila v hlavní soutěži některého z grandslamů. A podobná bilance na turnajích velké čtyřky doteď panovala i u Markéty Vondroušové, avšak v opačném gardu – přesně před čtyřmi lety naposledy vypadla v úvodním kole.

Jenže nyní jsou obě série minulostí. Wimbledonská šampionka v pondělí nebyla ve své kůži, v utkání působila pasivně a jen čekala na chybu soupeřky. Celkově Vondroušová zahrála jen pět winnerů, což na 93. tenistku světového žebříčku nemohlo stačit. A že Jastremská nejela do Melbourne pouze na výlet, bylo jasné od první výměny. Vyšlo jí takřka vše, na co sáhla. Trefovala tvrdé údery přesně dost míst, kam potřebovala. Rodačka ze Sokolova se nastolenému tempu nedokázala přizpůsobit.

„Pro mě je důležité mít dobrou přípravu. Tu jsem neměla, takže je těžké hrát podobné zápasy. Soupeřka prošla kvalifikací, byla už rozehraná. Nehrála jsem dobře, ale ani mi nedala moc šancí,“ řekla Vondroušová s odkazem na zdravotní patálie, které ji v posledních týdnech potkávají.

Na tiskovou konferenci přišla evidentně nachlazená, nicméně i s plným nosem trpělivě odpovídala na otázky přítomných novinářů. Vysvětlila také, proč se odhlásila z nedávného turnaje v Adelaide. „Bolela mě spodní část zad, přeneslo se to i do boku. Nemohla jsem pomalu ani chodit… Ale dnes jsem bolest necítila, stejně tak rameno, které jsem měla zatejpované. Bohužel mi ale kvůli tomu v zápase chyběl kvalitní trénink,“ povzdechla si čtyřiadvacetiletá Češka.

Té se vykouzlil úsměv na tváří tehdy, když se zmínil uplynulý United Cup. V Perthu utvořila tým s Jiřím Lehečkou, Sárou Bejlek, Miriam Kolodziejovou, Petrem Nouzou a Vítem Kopřivou. „Myslím si, že to byl pro nás hezký začátek sezony. Všichni držíme pospolu, i tady v Melbourne. Je opravdu fajn mít všechny ty lidi kolem sebe,“ pochvalovala si.

Vondroušová se vydala v neděli společně s dalšími členy týmu podpořit talentovanou Bejlek v jejím souboji s favorizovanou Leylah Fernandezovou. „Trénujeme spolu v Praze, takže se známe. Taky jsem byla takhle mladá a myslím si, že jí to může pomoct se vším okolo. Je hrozně fajn, takže je hezké vidět, že se dostává výš a výš.“

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
Dajana Jastremská (UKR, 96.) – MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (7.) 6:1, 6:2