Po pauze na toaletu dostala nařezáno. Britku příliš dlouhá pauza rozhodila

- Jan Vojkůvka

Britská tenistka Jodie Burrageová měla utkání prvního kola Australian Open proti Tamaře Korpatschové rozehrané skvěle. V prvním setu nečelila brejkbolu a hladce ho vyhrála 6:2. Němka si však po úvodní sadě vzala přestávku na toaletu, která se poněkud protáhla. Britku to nečekaně rozhodilo natolik, že zbytek střetnutí prohrála 3:6, 0:6. A v rozhovoru s britskými novináři si postěžovala na nepříliš fér situaci.

Způsobů, jak rozhodit soupeře, je v tenise spoustu. Pokud tenista cítí, že se hráč na druhé straně sítě dostal do výborného rytmu a je těžké ho porazit, může se například jít uklidnit na toaletu a pokusit se restartovat vlastní mysl.

To samé udělala v utkání prvního kola Němka Tamara Korpatschová, která po ztrátě úvodní sady požádala umpirového rozhodčího o krátkou pauzou. S ohledem na to, jak rozsáhlý je Melbourne Park, její přestávka se protáhla na více než povolené tři minuty. Jodie Burrageovou to rozhodilo natolik, že zatímco v prvním setu se Korpatschová nechytala, od druhé sady začala rozjetou Britku přehrávat.

Po dramatickém druhém setu, který nabídl spoustu brejkbolů, završila Korpatschová svůj obrat kanárem. Britka se na dvorci doslova složila a kupila jednu chybu za druhou. Přestože to pravidla nezakazují, Burrageová se po utkání vyjádřila, že to nebylo zrovna férové jednání soupeřky. Vadila jí především doba, kterou byla Korpatschová mimo kurt.

„Nejsem si jistá, proč to trvalo tak dlouho. Ptala jsem se rozhodčího, který řekl, využila své tři minuty a je na cestě zpátky. Ale pak to trvalo dalších několik minut,“ stěžovala si Burrageová. „Chápu, že je to velký areál, takže možná cesta trvala příliš dlouho, než se tam vůbec dostala.“

Nakonec ale byla Britka smířlivá. Ostatně, zápas měla rozehraný dobře a neměla se nechat rozhodit delší pauzou mezi sety, přestože to mohla být od soupeřky taktika, jak ji dostat z rytmu. „V zápasech je potřeba se vypořádat s tím, jak soupeř mění vlastní rytmus a zkouší vás dostat z vašeho rytmu, což se jí povedlo ve druhém i třetím setu.“

Právě Tamara Korpatschová bude ve druhém kole Australian Open soupeřkou světové desítky Barbory Krejčíkové.