Bez ztráty setu! Macháč suverénně prosvištěl do druhého kola. A co mix s Katkou?

- Michal Hladký

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Nová kolekce s českými barvami přinesla Tomáši Macháčovi štěstí. Nebylo ho nicméně příliš potřeba, berounský rodák kontroloval utkání 1. kola Australian Open od samého počátku a japonského lucky losera z kvalifikace Šintara Močizukiho porazil po setech 7:5, 6:1 a 7:5. „Skvěle jsem servíroval, dobře jsem se na dvorci pohyboval a využil jsem příležitostí, které jsem měl,“ těšilo 73. hráče světového žebříčku.

Tomáš Macháč si hratelnějšího soupeře pro první kolo nemohl přát. Japonec Močizuki se v žebříčku dvouhry nachází až na 138. příčce, do hlavní soutěže Australian Open se navíc dostal jako šťastný poražený. „Konečně se na mě usmál los, na grandslamech jsem měl v prvním kole vždy nasazeného soupeře,“ pochvaloval si český tenista, jenž na úvod loňského ročníku melbournského podniku nestačil na hvězdného Caspera Ruuda.

V neděli už ale vše hrálo do karet třiadvacetiletého reprezentanta. A ten toho využil, soupeři prolomil podání hned pětkrát, přičemž to své ztratil jen jednou. „Dneska jsem se upřímně necítil v nějaké velké formě, ale o to zodpovědněji jsem přistupoval ke každé výměně,“ popisoval své vítězství 3:0, na které dosáhl vůbec premiérově.

Držitel šesti challengerových trofejí se na úvod sezony vydal do Brisbane, kde se z kvalifikace probojoval až do osmifinále. A při své cestě turnajem vyřadil i světovou třicítku Tomáse Martína Etcheverryho. „Byl jsem překvapený, rozhodně jsem nečekal, že mi to takhle půjde. Připravoval jsem se v hale, přechod ven není nic jednoduchého,“ přiznal Macháč.

Jenže pak přišla facka, o kterou se v Adelaide postaral domácí Alex Bolt, hráč ze čtvrté stovky singlového rankingu. Ten českému tenistovi povolil na úvod kvalifikace pouhé dva gemy. „Přejezd mezi turnaji mi úplně nesedl, celkově jsem se v Adelaide trápil. Ale to se nedá nic dělat, zase to byla jiná zkušenost.“

Nicméně teď už se Tomáš Macháč soustředí pouze na Australian Open. Ve druhém kole vyzve vítěze souboje mezi Francesem Tiafoem a Bornou Čoričem. „Člověk si už nemůže vybírat. S Tiafoem jsem si zahrál loni, bylo to celkem vyrovnané. Pokud to bude on, tak se na utkání obzvlášť těším,“ prozradil tenista, jenž v Melbourne poprvé oblékl kolekci s českými barvami. „Udělali mi ji skvěle. Nikdy nevím, co mi přijde. Nekonzultovali to se mnou, překvapili mě,“ usmíval se.

Macháč nejenže figuruje v Austrálii v hlavní soutěži dvouhry a čtyřhry, se svou partnerkou Kateřinou Siniakovou taktéž uvažují o mixu. Ten si zahráli společně už před dvěma lety, avšak neprošli prvním kolem. „Budeme to řešit. Po singlech si sedneme a pobavíme se. Budeme zkoušet, jestli nám třeba nedají divokou kartu. Určitě bychom si rádi zahráli,“ zmínil.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry mužů
TOMÁŠ MACHÁČ (73.) – Šintaro Močizuki (JPN, 138.) 7:5, 6:1, 7:5