První grandslamová výhra! Brendě Fruhvirtové k ní vypomohla i chilská legenda

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Třikrát z pěti pokusů dokázala uspět v kvalifikaci na grandslamový turnaj šestnáctiletá Brenda Fruhvirtová. V Melbourne však poprvé v kariéře dokázala překročit brány prvního kola. Proti o patnáct let starší Rumunce Aně Bogdanové sice špatně začala, ale nakonec skvěle zabojovala a zápas otočila. Navíc se po Australian Open poprvé v kariéře objeví v první světové stovce.

„Bojovala jsem až do konce. Dnes to pro mě nebylo jednoduché, měla jsem problémy se zápěstím. Obzvlášť mě bolelo v prvním setu. Samozřejmě se na to nechci vymlouvat, ale bylo to pro mě velmi náročné. Po prohraném setu jsem si řekla, že musím bojovat, protože grandslamy jsou za rok jen čtyři. Bojovala jsem a snažila se uhrát co nejvíce výměn. Trochu jsem získala rytmus a pak se už cítila trochu lépe,“ hodnotila zápas Fruhvirtová.

Ve druhém setu dokázala brejknout soupeřku za stavu 5:4 a ve třetím setu už byla lepší hráčkou. „Ve třetí sadě jsem už byla naplno v zápase, koncentrovala jsem se a bojovala. Byl to hodně náročný zápas a jsem moc ráda, že si teď můžu odpočinout. Budu mít minimálně den volna, aspoň tedy trochu zregeneruju,“ přemítala.

Brenda Fruhvirtová se podobně jako loni pořádně vyšťavila už v kvalifikaci. Letos ve druhém kole otočila z mečbolu zápas s Australankou Gibsonovou, po finálovém kole si stěžovala na úpal. „Nepočítala jsem, že mě nasadí už v neděli, ale všechno má své výhody i nevýhody. Úplně jsem sice nezregenerovala, ale zase jsem nevypadla ze zápasového rytmu. Včera jsem si udělala trochu volnější den a dneska jsem šla hned na první rundu.“

Bogdanová v prvním setu výborně švihala a po vyrovnaném začátku dokázala Fruhvirtové odskočit. „Soupeřka hrála velice solidně. Měla hodně nepříjemné krosy z forhendu. Necítila jsem se úplně dobře a bylo těžké s ní stíhat výměny. Bylo to hodně fyzicky náročné. Na začátku jsem byla dost nervózní a první set mi utekl. Trochu mi také chyběl pohyb. Po prvním setu jsem si řekla, že to ještě musím zkusit, že se grandslamy hrají jen čtyřikrát do roka a že musím bojovat. Nakonec se mi to podařilo otočit ve druhém setu, což mě hodně nakoplo. Uvědomila jsem si, že i přes všechny nepříznivé okolnosti ji můžu porazit. Ve třetím setu už to bylo hlavně o tom, abych zůstala konzistentní a bojovala,“ vyprávěla mladá Češka.

Od stavu 1:1 získala čtyři gemy v řadě a následně si vypracovala první čtyři mečboly. Nakonec však zápas uzavřela až o gem později při svém podání. „Při mečbolech už jsem cítila, jak je to blízko. Byla tam jednak lehká nervozita, ale musím také říct, že soupeřka na některé mečboly zahrála velice dobře. Věřila jsem ale, že pak ten zápas doservíruji.“

Po Australian Open se poprvé v kariéře talentovaná česká tenistka objeví v první světové stovce. „Něco takového už mi říkal taťka. Zatím jsem neměla čas si to ověřit. Už loni jsem k tomu byla blízko, ale kvůli všem omezením to prozatím nevyšlo,“ zářila Brenda.

Pokud Aryna Sabalenková uspěje ve svém úvodním zápase na turnaji, stane se soupeřkou Brendy Fruhvirtové ve druhém kole. „Určitě by to byla skvělá zkušenost, bez ohledu na to, kdo nakonec vyhraje. Opravdu se těším na další kolo a doufám, že budeme hrát na nějakém velkém kurtu.“

Brendu dneska z hlediště podporoval chilský olympijský vítěz Nicolás Massú, který s rodinou Fruhvirtových začal spolupracovat přibližně před šesti týdny. „Náš kondiční trenér Douglas se s Nicolásem Massúem dobře zná, pomohl nám zprostředkovat první kontakt. Trénuje i ségru, takže určitě bude zítra i na jejím zápase. Má hodně zkušeností a tenisu dobře rozumí. Máme v týmu někoho, kdo má hodně zkušeností a vše je nyní profesionálnější. Když něco potřebuji, jdu za ním. Máme mezi sebou důvěru. Je fajn, když vám někdo takhle zkušený může dávat rady,“ popsala Brenda Fruhvirtová spolupráci s legendou chilského tenisu.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
Ana Bogdanová (ROU, 66.) – BRENDA FRUHVIRTOVÁ (110.) 6:2, 4:6, 3:6