Ještě je nemohu porážet, smutnila Bejlek. Z Austrálie odjíždí se vztyčenou hlavou

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – V prvním setu chyběl Sáře Bejlek k úspěchu kousek, ve druhém jí už ke konci zápasu došly síly. Sedmnáctiletý talent českého tenisu však bude z Austrálie odjíždět se vztyčenou hlavou. Proti šestatřicáté tenistce světa Leylah Fernandezové podala statečný výkon, v určitých pasážích soupeřku i přehrávala, ale nakonec Kanaďanka ukázala větší zkušenosti z podobných zápasů a postoupila.

„První set byl o dva míče a mohlo se v něm stát cokoliv. Za stavu 4:3 v tiebreaku zahrála dva míče výborně a myslím, že v tom závěru se trochu projevily zkušenosti. Celkově jsem za ten zápas moc ráda a doufám, že mě posune dál,“ zhodnotila zápas Sára Bejlek.

Podobně jako loni si Bejlek v Austrálii zahrála na velkém kurtu. K loňským zkušenostem z kurtu číslo 3, kde hrála s Parksovou, a 1573 Areny, na níž bojovala proti Krejčíkové, přidala zkušenost z John Cain Areny. „Moc jsem se těšila na velký kurt, protože vím, že na velkých kurtech umím hrát a nebojím se jich. Z mé strany to byl velmi dobrý zápas. Set a půl jsem hrála velmi slušně, pak mi už trochu chyběly síly. Nebyla jsem bohužel úplně ideálně připravená. Skončila jsem sezonu dost pozdě a pak jsem byla na přelomu roku trochu zraněná. Když vezmu v úvahu všechny okolnosti, tak jsem Austrálii zvládla výborně,“ přemítala. 

Do zápasu však nevstoupila úplně dobře. Rychle prohrávala 0:2 a pak 1:3. „Neřekla bych, že jsem měla trému. Spíš jsem byla tak trochu zdravě nervózní. Malinko jsem si zvykala na její hru, ona hraje trochu jinak než ostatní tenistky, stojí hodně blízko lajny. Dostala jsem se ale do pohody a hrála jsem dobře,“ popsala tenistka z Hrušovan nad Jevišovkou.

Ve druhé polovině setu byla aktivnější než Fernandezová a zdálo se, že by mohl přijít klíčový brejk. Ten však nepřišel, a tak o vítězi úvodní sady musel rozhodnout tiebreak. V něm za stavu 5:5 chtěla zahrát po tvrdém servisu soupeřky agresivní return, který skončil v síti a při setbolu Fernandezové si vytvořila tlak, který však nedokázala přetavit v zisk bodu. Druhou sadu ještě odstartovala brejkem, ale postupně pak začala Kanaďanka získávat převahu. „Ke konci jsem už neměla energii. Na to, jak jsem byla omezená nemocemi a zranění v závěru sezony, je malý zázrak, co jsem tu nakonec předvedla,“ vyprávěla Bejlek.

Ta podobně jako loni postoupila z kvalifikace do hlavní soutěže. Letos byl její postup daleko suverénnější, a i v prvním kole podala ještě konkurenceschopnější výkon než loni proti Barboře Krejčíkové. Na svůj první vyhraný zápas v hlavní soutěži na grandslamu však ještě čeká. „Asi jsem byla letos blíž než loni, ale hlavně jsem ráda, že jsem si ověřila, že se s takovými hráčkami dá hrát a že od nich nedostanu 12:1. Někdy se to může stát, což jsme viděli v Americe, ale už s nimi můžu hrát vyrovnaně. Zatím je ještě nemůžu porazit, ale to bude spíše zkušenostmi. Takové zápasy nejsou vůbec jednoduché na hlavu a podobná zkušenost mi pomáhá k tomu, že mi roste sebevědomí,“ připomněla nepříjemný zážitek z prvního kola kvalifikace na US Open, v němž podlehla Číňance Ja-fan Wang 0:6, 0:6.

„Nebrala jsem tu porážku z New Yorku nějak tragicky, spíš mě to nakoplo. Určitě jsem to odčinila. Spíš jsem byla nervózní v prvním kole kvalifikace a přemýšlela jsem, co se bude dít. Nebylo úplně jednoduché jít hrát potom, co v posledním zápasu na grandslamu dostanete 0:12, ale dobře to dopadlo,“ usmála se.

Na velkých polouzavřených kurtech bývají v Melbourne trochu jiné podmínky než na klasických venkovních dvorcích. Bejlek se na to ale nijak nevymlouvala. „Kurt byl možná o maličko pomalejší než jiné, ale nešlo o nějaký markantní rozdíl. Asi se na něm nehraje přes rok tolik tenis a spíše se tam konají koncerty.“

Na zápase Bejlek podpořila početná enkláva českých tenistů, v čele s Markétou Vondroušovou, Vítem Kopřivou a Petrem Nouzou. „Včera jsme byli my všichni z United Cupu společně na večeři a moc si vážím toho, že mě přišli mí parťáci z týmu na zápas podpořit. Udělalo mi to radost a trochu mě to nakoplo,“ poděkovala.

V Melbourne už čeká Sáru Bejlek i jejího trenéra Jakuba Kahouna poslední noc. „Zítra večer odletíme z Austrálie domů. Trochu mě trápí záda, půjdu s tím doma za fyzioterapeutem a uvidíme, jestli to bude v pohodě, nebo mě pošle za panem Kolářem. Na konci ledna jsem přihlášená do Indie na WTA 125 a ještě se ukáže, jestli ji stihnu, nebo ne,“ dodala na závěr našeho rozhovoru.

Australian Open, Melbourne (AUS, 86 500 000 AUD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry žen
Leylah Fernandezová (CAN, 36.) – SÁRA BEJLEK (134.) 7:6(5), 6:2