Byl lepší skoro celé dva sety, žasl Lehečka. Po obratu mu došla slova

- Jan Vojkůvka

Na druhý pokus se Jiří Lehečka dočkal své premiérové trofeje na nejvyšším okruhu! Loni v létě sice český tenista finále na ATP ve Winston-Salemu prohrál, ale na začátku nové sezony si vše vynahradil, když ve druhém kariérním finále vybojoval titul v australském Adelaide. Brita Jacka Drapera porazil po obratu 4:6, 6:4 a 6:3.

„Je pro mě těžké cokoliv říct, protože je pro mě tak emotivní vyhrát svůj první titul tady v Adelaide,“ říkal dojatý Lehečka hned po utkání na dvorci. V první chvíli, kdy si uvědomil, že dosáhl největšího úspěchu dosavadní kariéry, mu došla slova. „Jsem super nadšený,“ vymačkal ze sebe.

Nelze se divit, že ze sebe jen s obtížemi soukal slova. Měl za sebou více než dvouhodinovou bitvu, ve které prohrál první set a v pátém gemu druhé sady čelil brejkbolu, který mohl definitivně překlopit misky vah na stranu soupeře. Servis si však udržel a do konce zápasu už jej neztratil. Sám pak v desáté hře na returnu získal druhé dějství na svou stranu a ve třetí sadě dokonal svůj obrat brejkem ve druhém gemu.

V dalších rozhovorech po utkání už byl sdílnější a přiznal, že v určitých chvílích hrálo svou roli i štěstí.

„Řekl bych, že soupeř byl lepším hráčem set a půl, skoro celé dva sety. Nehrál jsem špatně, ale řekl bych, že jsem hrál třeba na úrovni Top 10, zatímco soupeř občas hrál na úrovni Top 5,“ použil trochu netradiční přirovnání.

„Ve druhém setu jsem pak měl velkou porci štěstí. Štěstí samo o sobě zápasy nevyhrává, ale v tu chvíli mi hodně pomohlo,“ vrátil se k situaci, kdy v devátém gemu při svém podání prohrával 0:30, ale trefil těžký volej, jenž ho nastartoval k zisku pěti gemů v řadě. Zastavil se až za stavu 3:0 ve třetím setu. „Po tom momentu jsem zahrál výborně, dokázal jsem podání udržet a pak využil svých šancí. To je součást tenisu,“ potěšilo Lehečku.

Lehečka svými výsledky v Adelaide potvrdil, že se mu v Austrálii daří. V minulé sezoně po dobrých výsledcích na United Cupu postoupil na Australian Open dokonce senzačně do čtvrtfinále. O rok později, znovu v Austrálii, slaví největší úspěch kariéry a jistotu posunu na 23. místo světa.

„Na Austrálii je něco zvláštního. Nezáleží na tom, jestli je to tady, v Perthu (kde Lehečka hrál United Cup), nebo v Melbourne. Cítím se zkrátka skvěle, ať už jde o podmínky, lidi, počasí... Vyhovuje mi to tady,“ usmíval se. „Cítím se skvěle a doufám, že to bude pokračovat i v Melbourne, kde bych rád vyhrál pár zápasů a obhájil loňské body,“ dodal bojovně.

V úvodním kole Australian Open na Lehečku čeká souboj se Španělem Bernabem Zapatou Mirallesem. Pokud se mu bude dařit, ve třetím kole by se mohl potkat s Němcem Alexanderem Zverevem.