Šalková je krok od hlavní soutěže Australian Open: přeje si velkou arénu, soupeřka už vyšla

- Radek Štohl, David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Dokáže ustát těžké chvíle, být mentálně odolná. Dominika Šalková (218.) to prokázala v třísetové bitvě proti Janě Fettové (188.), o den později po setech 7:5, 6:4 přehrála Niginu Abduraimovovou (212.). V obou sadách dotahovala manko brejku, vždy pak ustála koncovky. „Určitě to byl těžký zápas,“ uznala devatenáctiletá Češka po postupu do finále kvalifikace Australian Open.

„Čekala jsem, že to bude náročné, že budu muset bojovat o každý balón. Soupeřka je vysoká, dobře servíruje, takže bylo důležité, abych si držela podání a to se naštěstí docela povedlo. V klíčových momentech jsem zahrála dobře. Jsem ráda, že jsem to takhle zvládla,“ oddechla si s úsměvem.

Na kurtu strávila 80 minut, snadné to však vůbec nebylo. Hned na úvod ztratila servis, dotahovala manko 1:3. „Nezačala jsem dobře, dělala jsem jednu chybu za druhou. Bylo to ode mě pomalejší. V prvním gemu na servisu jsem hned třikrát chybovala. Říkala jsem si, že takhle to asi nepůjde,“ tušila Šalková.

V šestém gemu získala první brejk, díky čemuž srovnala na 3:3. Její hra šla nahoru. „Trochu jsem si odlehčila a začala jsem hrát lépe. Sice to nebyl jeden z nejlepších výkonů, určitě ale lepší než včera,“ těší mladou tenistku.

Zápas se rozhodoval na konci prvního setu. Za stavu 6:5 pro vás měla soupeřka tři gemboly, sadu jste získala po velkém obratu.
Věděla jsem, že při jejím servisu už nemám co ztratit, řekla jsem si, že to ještě zkusím vybojovat. Povedlo se mi hned dobře returnovat. Když jsem uhrála dva míče, už jsem věděla, že bude třeba nervóznější, že už má jen jednu šanci. Tento gem jsem zahrála výborně, uhrála jsem si to sama.

Ve druhém setu jste dvakrát dotáhla manko brejku, vždy po rebrejku. Co bylo v této pasáži zápasu důležité?
Zahrála jsem některé neskutečné balóny, tím jsem se i docela nakopla a ji to naopak trošku naštvalo. Pak jsem si prohrála servis. Měnily se míče, bohužel jsem to nezahrála moc chytře. Na returnu jsem to ale odehrála dobře, zabila jsem tam dva balóny. Řekla jsem si, že už jí to prostě nepustím.

V koncovce druhé sady měla Uzbečka gembol, poslední tři fiftýny gemu i celého zápasu patřily znovu vám. Jste psychicky odolná?
Poslední dobou často hraju vyrovnané stavy a upřímně při nich vůbec nejsem nervózní. Když je třeba mečbol, tak někdy samozřejmě ano, tady dnes ale ne. Byla jsem docela na koni, vyhrála jsem i jednu dlouhou výměnu, bojovala o každý balon. Poslední gem jsem si vydřela.

Jak jste se vyrovnala s atypickou soupeřkou?
Počítala jsem s tím, že jak je vysoká, tak budu muset dobře returnovat. Hodně se opírala o servis a díky tomu jsem občas hrála hodně pasivně, což u mě není vůbec obvyklé. Nakonec mi její styl ani nevadil. Asi by to vypadalo jinak, kdyby mi tam každý svůj servis nějak kolíkovala.

Hrály jste proti sobě poprvé. Měla jste možnost si ji před zápasem načíst?
V minulém kole jsme ji nesledovali. Kouč se sice chtěl jít na její zápas podívat, nakonec viděl jen dva míče. Hrály jsme souběžně a obě dlouhá utkání, takže jsme bohužel žádné její zápasy neviděli.

O hlavní soutěž se utkáte s lepší z dvojice Storm Hunterová – Celine Naefová. (Nakonec zvítězila domácí Storm Hunterová – pozn. red.)
Na třetí kolo kvalifikace to určitě není nejlehčí los. Už si ale nemůžu vybírat, všechny hráčky jsou tady výborné. Švýcarku znám z juniorek, teď jsem ji však asi rok a půl už neviděla hrát. Vím, že hraje Hunterová debly a je levačka.

Poprvé hrajete na dospělém grandslamu. Jak to zatím hodnotíte?
Jsem ráda, že tady takto hraju, moc si to užívám. Upřímně doufám, že vyhraje Hunterová, je to Australanka. Třeba by nás pak dali do Kia Areny, zatím jsem tam jen trénovala. Bojuju každý zápas, abych si mohla zahrát na velkém kurtu. Doufám, že se to zítra povede.

Co na vaši současnou cestu říkají nejbližší?
Ohlasy z domova jsou skvělé. Máma s tátou na to určitě koukali, kamarádi mi fandí, spolužačka ze základky mi posílala, jak na mě kouká. A to i další kamarádky. Popřejou mi hodně štěstí. Všem, co mi takhle napíšou, moc děkuju. Když se mi ozvou a pogratulují, tak mě to po zápase vždy moc potěší.