Finále kvalifikace? Tenhle výsledek beru, ale chci ještě dál, má jasno Kopřiva

- David Schlegel

PŮVODNÍ ZPRAVODAJSTVÍ Z MELBOURNE – Další přesvědčivý výkon bez zakolísání předvedl na Australian Open šestadvacetiletý Vít Kopřiva. Proti Španělu Oriolovi Rocovi Batallovi okopíroval výsledek z prvního kola (dvakrát 6:3), celý zápas vedl a ani jednou nepřišel o svůj servis. V rozhodující bitvě o postup do hlavní soutěže ho čeká Oliver Crawford. „Splněný cíl to ještě není, ale jsem za to rád, protože jsem se do finále kvalifikace na grandslamu ještě nedostal. Tenhle výsledek beru, ale s pokorou chci ještě dál,“ říká odhodlaně.

Na druhé kolo kvalifikace grandslamu je Oriol Roca Batalla asi přijatelný soupeř. Navíc jste ho už dvakrát porazil. Věřil jste si i tentokrát?
Věděl jsem o soupeři, že je to spíše antukář. Už jsme spolu dvakrát hráli. Nedávno na antuce jsme spolu svedli strašně dlouhý boj. Nakonec jsem ten zápas vyhrál, takže jsem trochu doufal, že bude psychická převaha na mé straně. Věřil jsem si na něj, protože jsem ho už dvakrát porazil, a navíc se tady hraje na tvrdém povrchu, což by mi také mělo hrát více do karet.

Španěl Roca Batalla prožil loni ve třiceti letech životní sezonu. V čem tkví jeho kouzlo?
On je hrozně nepříjemný tím, jak umí mixovat hru a měnit rytmus. Bekhend hraje hodně slajzem, ale snažil jsem se ho hodně tlačit, aby neměl moc možností to hrát. Navíc dneska moc foukalo a podmínky proto, aby mohl hrát nějaké úhly nebo slajzované údery, nebyly moc dobré. To vyhovovalo spíše mně.

Za první dvě kola na turnaji jste ani jednou neztratil podání. To si na něm opravdu tolik věříte, nebo je to také trochu dané tím, jací soupeři proti vám nastoupili?
Myslím, že je to spíše soupeři. Necítím se zatím na servisu úplně stoprocentně. Neservíruju špatně, ale spíše ty gemy dobře zvládám. Za to jsem moc rád. I v kritických situacích jsem schopný se z toho vyhrabat a servis udržet.

Opakovaně jste dokázal otočit při svém podání stav 15:30, případně jste v důležitou chvíli vyhrál dlouhou výměnu od základní čáry. Nikdy jste nepovolil a servis vždy udržel. Čemu to přičítáte?
Je teprve začátek sezony a že bych se cítil úplně nejkomfortněji, se říct nedá. Hraju ale docela slušně a člověku hodně pomáhá, když je celý zápas ve vedení. Budu se snažit tu sérii vítězných servisů udržet tak dlouho, jak to jen půjde. Jsem rád, že se mi zatím daří hrát bez výpadků.

Jak vám vyhovují kurty tady v Melbourne? A co říkáte na míče, se kterými se tu hraje?
Kurty jsou středně rychlé. Nové balony jsou hodně rychlé, ale zase se poměrně rychle ohrají a zpomalí. Podmínky mi tu vyhovují.

V pátek budete hrát poprvé o postup do hlavní soutěže grandslamu. Jak k tomu přistoupíte?
Budu se soustředit sám na sebe. Večer se podívám na videa se svým soupeřem, ale připravovat se budu stejně jako na jakýkoliv jiný zápas. Nechci si to nějak zvlášť připouštět.