Los Australian Open: Plíšková se utká s wimbledonskou vítězkou, uskuteční se i české derby

- Marek Bartošík

Pořadatelé Australian Open ve čtvrtek rozlosovali hlavní soutěž dvouhry mužů i žen. V pavoucích se nacházejí také tři tenisté a sedm tenistek z České republiky. Nejtěžší los vyfasovala loňská čtvrtfinalistka Karolína Plíšková, která změří síly se světovou trojkou Jelenou Rybakinovou z Kazachstánu. Marie Bouzková a Linda Nosková obstarají už v prvním kole zajímavé české derby.

Nenasazená Karolína Plíšková zkusí v první rundě překvapit wimbledonskou šampionku z roku 2022 Jelenu Rybakinovou, která patří k hlavním favoritkám na trofej. Zkušená Češka obhajuje v Melbourne spoustu bodů za čtvrtfinále, turnajový výsledek je pro ni tedy důležitý s ohledem na žebříčkové postavení.

První kolo nabídne derby mezi Marií Bouzkovou a Lindou Noskovou. Oba dosavadní vzájemné zápasy vyhrála zkušenější Bouzková (Praha a US Open 2022).

Světová desítka Barbora Krejčíková bude plnit roli velké favoritky proti japonské divoké kartě Mai Hontamaové. Příznivý los vyfasovala i Kateřina Siniaková, jež se střetne s Rumunkou Jaqueline Cristianovou.

Jiří Lehečka vstoupí do turnaje, kde loni pronikl až do čtvrtfinále, soubojem se Španělem Bernabém Zapatou Mirallesem. Jiří Veselý, který využil pro start chráněného žebříčku, narazí na mladého Francouze Arthura Filse.

Teenagerka Linda Fruhvirtová, obhajující v Melbourne loňské osmifinále, odehraje první kolo proti světové jedenáctce Beatriz Haddadové Maiaové z Brazílie.

Wimbledonská vítězka Markéta Vondroušová a také Tomáš Macháč si musejí na své soupeře počkat, vzejdou až z právě hrané kvalifikace. V ní je spousta českých želízek v melbournském „ohni“, teoreticky tedy může dojít na další derby.

Los 1. kola Australian Open 2024
TOMÁŠ MACHÁČ (73.) – kvalifikant
Arthur Fils (FRA, 35.) – JIŘÍ VESELÝ (291.)
Bernabe Zapata Miralles (ESP, 77.) – JIŘÍ LEHEČKA (32.)

Kompletní los mužské dvouhry naleznete zde.

LINDA NOSKOVÁ (51.) – MARIE BOUZKOVÁ (35.)
Jaqueline Cristianová (ROU, 84.) – KATEŘINA SINIAKOVÁ (49.)
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ (7.) – kvalifikantka
Jelena Rybakinová (KAZ, 3.) – KAROLÍNA PLÍŠKOVÁ (37.)
LINDA FRUHVIRTOVÁ (85.) – Beatriz Haddadová Maiaová (BRA, 11.)
Mai Hontamaová (JPN, 122.) – BARBORA KREJČÍKOVÁ (10.)

Kompletní los ženské dvouhry naleznete zde.