Češi v akci: Strýcová Kvitovou nepomstila, s Keysovou rovněž prohrála

- Jakub Mezlík

Barbora Strýcová ve čtvrtek večer zničila kandskou krásku Bouchardovou a za hodinu si zajistila postup do čtvrtfinále. V něm ji dnes čekala nenasazená Američanka Madison Keysová, která v italském hlavním městě zatím neztratila ani set a ve 2.kole vyřadila českou jedničku Petru Kvitovou. A dokázala si poradit i s další českou tenistkou.

Barbora Strýcová předváděla na turnaji v Římě výborné výkony, ale dál než do čtvrtfinále se nakonec neprobojovala. Soupeřkou ji v této fázi byla nenasazená Madison Keysová ze Spojených států, která si ve druhém kole vychutnala postup přes Petru Kvitovou a zastavit ji nedokázala ani další česká překážka v podobě Báry Strýcové.
První set byl plný brejkbolů a ztracených servisů a Strýcová začala parádně, když dvakrát sebrala soupeřce servis a vedla 3:0. Jenže Američance patřily následné tři gemy i se dvěma podáními české hráčky a rázem se začínalo "od nuly". V dalším průběhu utkání se tempo hry lehce uklidnilo a další brejk přišel až v desátém gemu, v němž Keysová proměnila hned první, který byl zároveň setbolem.
V druhém dějství si obě tenistky držely servis až do devátého gemu, v němž Strýcová čistou hrou sebrala Keysové podání a dotáhla utkání do třech setů. I v rozhodujícím dějství rozhodl nakonec pouhý jeden brejk, který, podobně jako Strýcová o set dříve, dokázala po čisté hře proměnit Keysová. Její vítězství 6:3 ve třetí sadě ukončilo působení české hráčky v Římě.
 
V Římě startovaly dnes ve čtvrtfinále i deblistky Andrea Hlaváčková s Lucií Hradeckou, které nastoupily proti suverénkám letošní antukové sezony - Caroline Garciovou a Kristinou Mladenovičovou z Francie.
Francouzky dokázaly vyhrát 15 zápasů v řadě a mimo jiné i dvakrát světové jedničky Hingosovou s Mirzaovou. Jenže český pár byl nad síly této dvojice a Hlaváčková s Hradeckou si připsaly významný úspěch v podobě postupu do semifinále po výhře 6:4 a 6:4. 
 
Na Futures v Mostě se do čtvrtfinále probojovalo hned šest českých tenistů. Turnaj mapujeme na Tenisovém světě v samostatných článcích a přinášíme denně novinky a rozhovory přímo z místa dění.
 
Karolína Muchová skrečovala v semifinále turnaje ITF v Maďarsku, Marie Bouzková bude o postup do finále bojovat ve Španělsku. Čtvrteční program v Trnavě komplikoval déšť, čtvrtfinálový duel Kristýny Plíškové s Kateřinou Siniakovou i zápas Markéty Vondroušové byly přesunuty na pátek. Vondroušová v dramatické koncovce třetího setu nestačila na Slovenku Kuzmovou a prohrála 6:4, 3:6, 6:7.
Naopak postup do semifinále vybojovala Kateřina Siniaková, která po suverénním prvním setu, jenž nad Kristýnou Plíškovou vyhrála 6:1, zvládla v dalším průběhu vyrovnané bitvy předvést pevnější nervy a po prohře 5:7 ve druhé sadě udolala soupeřku v tiebreaku třetího setu.

ATP/WTA 
Internazionali BNL D`Italia, Řím (ženy, antuka, čtvrtfinále) 
BARBORA STRÝCOVÁ - Madison Keysová (USA) 4:6, 6:4, 3:6
 
Internazionali BNL D`Italia, Řím (ženy čtyřhry, antuka, čtvrtfinále) 
HLAVÁČKOVÁ/HRADECKÁ (4) – Garciaová/Mladenovičová (5 – FRA) 6:4, 6:4
 
ITF / FUTURES 
Most (muži, antuka, čtvrtfinále) 
 
Trnava (ženy, antuka, osmifinále) 
MARKÉTA VONDROUŠOVÁ - Viktoria Kuzmová (SVK) 6:4, 3:6, 6:7
Trnava (ženy, antuka, čtvrtfinále) 
KRISTÝNA PLÍŠKOVÁ (5) – KATEŘINA SINIAKOVÁ 1:6, 7:5, (3)6:7
Trnava (ženy čtyřhry, antuka, semifinále) 
KUNČÍKOVÁ/STUCHLÁ (2) – Kalinskajaová(RUS)/Mihalíková 2:6, 4:6 
 
Saint-Gaudens (ženy čtyřhry, antuka, finále)
RENATA VORÁČOVÁ, Demi Schuursová (NED) - Nicola Geuerová (GER), Viktorija Golubičová (SUI) 6:1, 6:2

Györ (ženy, antuka, semifinále) 
KAROLÍNA MUCHOVÁ - Tamara Zidanseková (SLO) 1:6, 6:4, 0:3 skreč
Györ (ženy čtyřhry, antuka, semifinále) 
MUCHOVÁ/Zidanseková - Lukacsová(HUN)/Škamlová(SVK) bez boje
 
Monzon (ženy, antuka, čtvrtfinále) 
MARIE BOUZKOVÁ (1) - Gabriella Taylorová (3 - GBR) 6:4, 6:2
 
Bol (ženy, antuka, čtvrtfinále) 
MAGDALENA PANTŮČKOVÁ – Dasha Ivanovová (USA) 6:4, 6:2
GABRIELA PANTŮČKOVÁ (3) – Bojana Marinkovičová (SRB) 6:0, 6:0
Bol (ženy čtyřhry, antuka, čtvrtfinále) 
G.PANTŮČKOVÁ/M.PANTŮČKOVÁ – von Deichmannová(LIE)/Vukovičová(SUI) 6:3, 2:6, 3:10
KOLÁŘOVÁ/Cadarová(ROU) – Dražičová(CRO)/Marinkovičová(SRB-4) 6:3, 1:6, 4:10