United Cup: Zverev utekl z mečbolů a Německo pak urvalo titul v rozhodujícím mixu!

- Redakce

Letošní United Cup vyhrálo Německo, které porazilo Polsko 2:1! Do finále vstoupil lépe polský tým, první bod na jeho konto doručila Iga Šwiateková, která zdolala v souboji grandslamových šampionek Angelique Kerberovou 6:3, 6:0. Mužský duel ale vyhrál Alexander Zverev, který porazil Huberta Hurkacze 6:7(3), 7:6(6), 6:4, přičemž ve druhé sadě odvrátil dva mečboly. Rozhodnout musela smíšená čtyřhra, v níž Laura Siegemundová s Alexanderem Zverevem zvítězili 6:4, 5:7, 10:4 nad Igou Šwiatekovou a Hubertem Hurkaczem.

První utkání finále obstaraly ženy a čtyřnásobná grandslamová vítězka Šwiateková podle očekávání nedala Kerberové šanci, porazila ji hladce 6:3, 6:0. První set byl vyrovnaný a rozhodl ho jediný brejk polské tenistky v osmém gemu. Své šance měla ale i Němka, která neproměnila hned pět brejkbolů.

Druhý set už byl poté jednoznačnou záležitostí, světová jednička z Polska ho vyhrála proti trojnásobné grandslamové šampionce Kerberové kanárem.

„Cítila jsem, že se snaží od začátku hrát chytře, několikrát mě překvapila tím, jak některé míče zahrála,“ řekla po utkání Šwiateková. „Věděla jsem, že dokáže hrát podobný tenis a na začátku zápasu jsem nedostala moc prostoru na to, abych se dostala do rytmu. Od první výměny míčů za stavu 4:3 jsem ale začala cítit, že bych měla Angelique víc tlačit a hrát rychleji,“ dodala Polka, která tento svůj plán splnila dokonale.

V mužském utkání si to rozdali Hurkacz se Zverevem, kteří divákům předvedli mimořádně vyrovnaný tenis. Jediný brejkbol úvodního setu měl v jedenáctém gemu Zverev, ale neproměnil ho. Jinak si oba tenisté s přehledem drželi svá podání a dokonce se v prvním setu ani jednou nehrálo přes shodu. Tiebreak první sady vyšel lépe Hurkaczovi, který ho vyhrál poměrem 7:3.

Ani druhá sada nenabídla žádný brejk, přestože měl Zverev hned pět brejkbolů, z nichž tři byly současně i setboly. V tiebreaku naopak čelil německý tenista dvěma mečbolům, které ale dokázal odvrátit a následně zkrácenou hru vyhrál.

Rozhodující set přinesl jediný brejk celého utkání a jeho šťastným majitelem byl Zverev, který prolomil Hurkaczův servis v sedmém gemu. Náskok si německý tenista udržel až do konce a srovnal tím účty finálového utkání s Polskem na 1:1.

Do rozhodujícího mixu nasadili Němci i Poláci to nejlepší, co v Sydney mají. Za Polsko nastoupili Šwiateková s Hurkaczem, za Německo po boku Zvereva vyrazila na kurt elitní deblistka Laura Siegemundová. Duel, který trval hodinu a 46 minut, se povedl německé dvojici vyhrát 6:4, 5:7, 10:4.

Zatímco v prvním setu byli lepší Siegemundová se Zverevem, ve druhé sadě Šwiateková s Hurkaczem. Těm se sice nepovedlo za stavu 5:3 dopodávat, ale nakonec v koncovce ve dvanáctém gemu znovu uspěli na returnu a vynutili si supertiebreak. V něm ovšem Polákům utekl začátek. Siegemundová se Zverevem se dostali do vedení 6:1 a posléze dokázali svůj náskok v závěru ještě zvýraznit.

Finále United Cupu
Polsko – Německo 1:1x
Iga Šwiateková (1.) – Angelique Kerberová (-) 6:3, 6:0
Hubert Hurkacz (9.) – Alexander Zverev (7.) 7:6(3), 6:7(6), 4:6
Šwiateková, Hurkacz – Siegemundová, Zverev 4:6, 7:5, 4:10