Nejen Nadal. Kariéru může v roce 2024 ukončit další superhvězda

- Jan Vojkůvka

Byť se doposud řada mužů snažila bojovat s věkem i zdravím, tak to čím dál více vypadá na to, že okruh ATP opustí další velké persony let minulých. K Rogeru Federerovi, jenž odešel na odpočinek v roce 2022, se může vedle Rafaela Nadala připojit i Andy Murray.

Přestože mužskému tenisu v posledních zhruba 15 letech dominovala zejména tzv. Big three, tedy Novak Djokovič, Rafael Nadal a Roger Federer, poměrně dlouho se užívalo také pojmenování Big four. Mezi hlavní superhvězdy ATP se totiž počítal také Andy Murray, jenž dokázal pravidelně narušovat hegemonii svých rivalů a mezi listopadem 2016 a srpnem 2017 dokonce byl světovou jedničkou.

Dvojnásobný vítěz Wimbledonu na turnaji v Brisbane připustil, že sezona 2024 může být jeho poslední v kariéře. Aktuálně 42. hráč světa uvedl, že pokud se výrazně nezlepší jeho výsledky a zopakuje se rok 2023, během něhož sice vyhrál tři challengery, ale na nejvyšším okruhu měl s výjimkou turnaje v Dauhá (finále) problémy projít skrz osmifinálové brány, pak raději kariéru ukončí.

„Pokud bych byl v obdobné pozici, v jaké jsem se nacházel ke konci roku 2023, tak bych už pravděpodobně nepokračoval,“ řekl Brit v rozhovoru pro BBC. Připustil, že je stále na vážkách a rozhodovat budou zejména jeho výsledky a pocity z vlastního těla. „Pokud by se mi fyzicky dařilo, výsledky byly dobré a hrál jsem dobře, tak bych si dovedl představit, že bych pokračoval i příští rok,“ poznamenal.

Murray do sezony vstoupil na turnaji ATP v Brisbane, kde prohrál v prvním kole třísetový souboj s Grigorem Dimitrovem. Přesně takové výsledky však nehrají ve prospěch pokračování jeho kariéry. „Ale uvidíme, jak to půjde, jak bude tělo držet. Pokud vše půjde dobře, rád bych ještě pokračoval. Pokud to ale dobře nepůjde a já si tenis nebudu užívat, může to být moje poslední sezona,“ upozornil.

Šestatřicetiletý Murray měl před lety vážné zdravotní obtíže s kyčlí, se kterou v roce 2019 podstoupil náročnou operaci. Při ní mu byla zavedena kovová kyčelní náhrada. Britovi se zlepšila nejen kvalita života, ale především se mu tím o řadu let prodloužila kariéra, čehož si velmi váží. I proto stále hraje tenis a zkouší se ještě prosadit.

„Když jste hráli na nejvyšší úrovni, tak pak není snadné procházet obdobím, kdy prohráváte v prvních kolech a ztrácíte zápasy, které jste měl vyhrát,“ svěřil se. „Na druhou stranu, kdyby mi někdo před pár lety nabídl, že budu na úrovni světové čtyřicítky po všech problémech, co jsem měl s kyčlí, byl bych za to šťastný. Ale psychicky je to těžké. Letos musím odvést lepší práci,“ dodal s tím, že pokud se mu to nepodaří, raději pověsí raketu na hřebík.