Nosková do finále v Brisbane neprošla. Nad síly devatenáctileté Češky byla světová čtyřka

- Jan Vojkůvka

Světová čtyřicítka Linda Nosková se do prvního finále v sezoně neprobojovala. Česká tenistka, která ve čtvrtfinále vyzrála na supertalentovanou Mirru Andrejevovou, nedokázala najít recept na Kazachstánku Jelenu Rybakinovou. Se čtvrtou hráčkou žebříčku WTA prohrála 3:6, 2:6.

Klíčovým faktorem střetnutí byl servis kazachstánské tenistky. Rybakinová měla vysokou úspěšnost 1. podání a nemusela jít tolikrát přes druhý servis. Díky tomu dokázala v kritických okamžicích veškeré šance Noskové eliminovat a nakonec si také dokráčet pro postup do finále.

Rybakinová, která si k vítězství pomohla osmi esy, vstoupila do zápasu nejlepším možným způsobem a rychle se ujala vedení 3:0. Výhodu brejku z druhého gemu si donesla až do koncovky a v devátém gemu dopodávala čistou hrou.

Ve druhém setu se sice Nosková začala prosazovat na returnu a vypracovala si čtyři brejkboly, ale ani jednu šanci neproměnila. Rybakinová naopak rozhodla o postupu do finále ziskem pěti her v řadě. Až za stavu 5:1 povolila Noskové podržet ještě jedno vlastní podání, načež duel doservírovala.

Jelikož se Noskové nepovedlo zopakovat postup do finále z loňského úvodního turnaje sezony v Adelaide, čeká ji propad světovým žebříčkem. V pondělním vydání by se měla objevit okolo 51. místa.

Příští týden měla česká tenistka startovat na generálce před Australian Open v australském Hobartu, z turnaje se ovšem odhlásila a rozhodla se soustředit na přípravu pro první vrchol sezony 2024. V minulé sezoně vypadla Nosková v prvním kole kvalifikace melbournského grandslamu, letos má jistotu startu v hlavní soutěži.