Bez ztráty setu až do finále! Menšík prožívá výtečný start sezony

- Jan Vojkůvka

Jakub Menšík porazil v australské Canbeře favorizovaného Američana Brandona Nakashimu a postoupil podruhé v kariéře do challengerového finále. Vítěze juniorského Turnaje mistrů z roku 2022 zdolal osmnáctiletý Čech za necelé dvě hodiny dvakrát 7:5.

Lepší začátek sezony si osmnáctiletý talentovaný český tenista asi přát nemohl. Start na velkém challengeru v Canbeře, což je pro něho generálka před kvalifikací Australian Open, přetavil v postup do svého druhého finále na okruhu ATP Challenger Tour.

Výsledky mladého českého daviscupového reprezentanta na australském turnaji navíc budí respekt. Ještě neztratil ani jeden set a v semifinále si poradil i s favorizovaným Brandonem Nakashimou, jenž už byl světovou třiačtyřicítkou a na kontě má z roku 2022 dokonce dva tituly z okruhu ATP, když kromě Next Gen ATP Finals vyhrál také akci v San Diegu.

O výsledku prvního setu rozhodl jediný brejk z jedenáctého gemu. Ve druhém setu připravil rodák z Prostějova o čtyři roky staršího protivníka o servis už v páté hře, jenže brejk nepotvrdil. To se Menšíkovi znovu povedlo až za stavu 6:5.

Menšík, jenž své první challengerové finále loni na pražské Spartě přetavil v zisk premiérového titulu, si o druhou trofej z této úrovně zahraje proti nejvýše nasazenému Dominiku Köpferovi z Německa. Právě s tímto soupeřem se potkal loni ve finále ve Stromovce a na antuce tehdy zvítězil 6:4, 6:3.

Pokud by se Menšíkovi povedlo i podruhé na Köpfera vyzrát, vyhoupl by se ve světovém žebříčku na nové kariérní maximum, kterým by bylo umístění kolem 134. místa.