Skvělá Nosková! Zvládla bitvu talentovaných teenagerek a zahraje si v Brisbane o finále

- Filip Lefenda

Linda Nosková porazila v pátek na podniku WTA 500 v Brisbane do té doby naprosto suverénní Mirru Andrejevovou z Ruska a postoupila po výhře 7:5 a 6:3 do turnajového semifinále! V tom vyzve talentovaná Češka předloňskou wimbledonskou vítězku Jelenu Rybakinovou z Kazachstánu, nasazenou dvojku.

Devatenáctiletá Nosková měla za sebou v Brisbane tři třísetové maratony s Maďarkou Babosovou (5:7, 7:6, 7:6), Rumunkou Cirsteaovou (6:4, 4:6, 6:4) a Argentinkou Rieraovou (6:1, 6:7, 6:3). To o tři roky mladší Andrejevová ztratila v úvodních třech kolech dohromady pouhých deset gemů. Postupně zničila krajanky Šnajderovou (6:2, 6:3) se Samsonovovou (6:2, 6:1) i domácí Rodionovovou (6:1, 6:1), a šla tak do bitvy teenagerek v pozici papírové favoritky.

Nosková vstoupila do obou setů ztraceným podáním, pokaždé ho ale na returnu zvládla okamžitě získat zpátky, což se pro další průběh ukázalo být klíčovým.

V hodinovém prvním dějství prohospodařila vsetínská rodačka náskok 5:3, za stavu 6:5 nicméně vybojovala klíčový brejk. Ve druhé sadě si Nosková čím dál častěji pomáhala i servisem. Zaznamenala při něm celou řadu přímých bodů, včetně pěti es. Skrze dlouhý šestý gem pak vydřela rozhodující brejk. Andrejevová už se na příjmu k možnosti na návrat do zápasu nedostala.

Nosková nakonec ukončila duel hraný pod zataženou střechou po rovných sto minutách výsledkem 7:5, 6:3 a zahraje si ve třetím největším městě Austrálie o finále. V tom jí bude soupeřkou nasazená dvojka a čtvrtá hráčka světového pořadí Jelena Rybakinová z Kazachstánu, které v pátek za stavu 6:1 skrečovala čtvrtfinále Ruska Potapovová.

S předloňskou wimbledonskou šampionkou Nosková jediné dosavadní vzájemné střetnutí na posledním Roland Garros prohrála dvakrát 3:6. „Tehdy jsem po celé utkání marně hledala svou hru. Uvidíme, co se bude dít na kurtu tentokrát. Myslím, že v sobotu to bude úplně jiný zápas,“ pronesla krátce Nosková.

Brisbane International (ženy, AUS, 1 736 763 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
LINDA NOSKOVÁ (40.) – Mirra Andrejevová (58.) 7:5, 6:3