Djokovič měl při porážce zdravotní problémy. Žádost o přestávku na ošetření mu byla zamítnuta

- Jan Vojkůvka

Světová jednička Novak Djokovič zaznamenal ve středu na australské půdě první porážku od roku 2019. Ve čtvrtfinále United Cupu prohrál utkání s Alexem De Minaurem dvakrát 4:6. Během utkání si srbská hvězda vyžádala přestávku na ošetření kvůli zraněnému zápěstí, žádost však byla zamítnuta. Vyplývá to z Djokovičova vyjádření na tiskové konferenci.

Majitel čtyřiadvaceti grandslamových trofejí prohrál na australské půdě po dlouhé sérii 43 výher. Ve středečním utkání s De Minaurem se Djokovičovi nedařilo zejména na returnu a k velkému překvapení si nevypracoval ani jeden brejkbol.

Pravdou ovšem je, že světovou jedničku v duelu limitovalo bolavé pravé zápěstí, s nímž měl problémy už v základní skupině United Cupu. Během zápasu k Djokovičovi dokonce přišel fyzioterapeut, který mu poskytl krátké ošetření. Žádost o medical time-out však byla Djokovičovi zamítnuta.

Otázkou je, proč se tak stalo? To ani Djokovič pořádně nechápal a svěřil se s tím i během tiskové konference po své porážce. „Požádal jsem o přestávku na ošetření, ale fyzioterapeut mi řekl, že nemohu dostat medical time-out. Prý mě mohl ošetřit jen během přestávek mezi gemy, jelikož mé zranění nebylo nové,“ vyprávěl Djokovič.

Jelikož měl Djokovič problémy se zápěstím už před zápasem s De Minaurem, situace byla vyhodnocena tak, že se Srb nezranil během utkání a nebylo možné aplikovat pravidlo o medical time-outu. Což je trochu zvláštní, jelikož během tenisové sezony jsou diváci svědky řady přestávek na ošetření, přestože tenisté jdou už do zápasů se zdravotními problémy.

„Popravdě jsem moc nerozuměl tomu, co tím myslí,“ pokrčil Djokovič rameny. „Uvedl, že jsem mu řekl, že se mé zápěstí zlepšuje, a proto si myslel, že nemám právo na medical time-out. Já mu řekl, že se zápěstí zlepšilo před zápasem, ale jak utkání postupovalo, tak se zase zhoršovalo a já potřeboval ošetřit. Ale přestávku jsem nedostal. To je vše. Víc k tomu nemám, co říct,“ dodal.