Tři české juniorky jsou nově v Top 10 žebříčku. Jejich další cíl? Australian Open

- Marek Bartošík

Stejně jako každý rok zmizeli na začátku ledna z juniorských žebříčků tenisté, kteří loni dosáhli osmnácti let. Tato tradiční změna pomohla i českým reprezentantům v jejich vzestupu. V Top 10 mezi juniorkami jsou nyní hned tři Češky, když se k Lauře Samsonové a Tereze Valentové přidala Alena Kovačková. Nejlepší z českých juniorů Maxim Mrva poskočil na dvanáctou příčku. Všichni už cílí na nadcházející Australian Open, kde budou patřit k favoritům na kvalitní výsledek.

Symbolicky na Nový rok spatřilo světlo světa nové vydání juniorských žebříčků ITF, kde už nefigurují tenisté a tenistky z ročníku 2005. Tato obměna udělala radost především patnáctileté Aleně Kovačkové, jež se posunula poprvé v kariéře do elitní desítky.

Před desátou Kovačkovou jsou z Češek ještě osmá Tereza Valentová (16 let) a čtvrtá Laura Samsonová (15 let). V elitní šedesátce jsou také devatenáctá Nikola Bartůňková, sedmatřicátá Lucie Urbanová, třiapadesátá Vendula Valdmannová, sedmapadesátá Julie Paštiková a šedesátá Eliška Forejtková.

Z českých chlapců je na tom nejlépe dvanáctý Maxim Mrva (16 let), který si polepšil o 17 příček. Za ním následují šestnáctý Petr Brunclík, sedmatřicátý Jan Kumstát a osmapadesátý Denis Peták. Zmíněné trojici je shodně 17 let.

Na grandslamovém Australian Open, kde budou junioři zápolit od 20. do 27. ledna, mají jistou účast v hlavní soutěži Mrva, Brunclík, Kumstát, Samsonová, Valentová, Kovačková, Urbanová a Valdmannová. Ve startovní listině pro kvalifikaci figurují Peták, Paštiková a Nela Jandová.

Ještě před zmíněným grandslamem se uskuteční velký juniorský turnaj v Traralgonu (12.–17. ledna). Na akci kategorie J300 se přihlásili Mrva, Brunclík, Kumstát, Kovačková, Valdmannová a Paštiková.


Galerie