Tříhodinová řež se šťastným koncem! Nosková v Brisbane zvládla vstup do nové sezony

- Jan Vojkůvka

Tři hodiny a osm minut se musela Linda Nosková rvát o postup do druhého kola v australském Brisbane. Nervydrásající bitvu s Timeou Babosovou z Maďarska, které ve druhém setu musela odvracet mečbol, ale nakonec zvládla. Česká tenistka při své premiéře v nové sezoně vyhrála nad úspěšnou kvalifikantkou 5:7, 7:6(8), 7:6(2).

Devatenáctiletá Nosková, která vstoupila minulý rok do sezony v Adelaide a prošla až do finále, by si stejný scénář určitě přála zopakovat i na startu nové sezony. Přinejmenším třísetové vítězství v úvodním kole hlavní soutěže se jí zopakovat povedlo. Zatímco loni si v prvním kole připsala skalp Darji Kasatkinové, letos ze sebe musela vydat to nejlepší v souboji s Timeou Babosovou.

Duel v Brisbane se hrál pod zataženou střechou a obě tenistky si dlouho poctivě držely svá podání. Až v koncovce úvodního dějství udeřila maďarská hráčka, která v jedenáctém gemu odvrátila dva brejkboly a ve dvanáctém gemu na returnu proměnila hned první setbol.

I ve druhé sadě dominovaly na kurtu hlavně kvalitní servisy obou soupeřek. Tentokrát dokonce nedošlo ani k jednomu brejku. Nosková byla přesto pod ohromným tlakem, protože ve dvanáctém gemu při svém podání nabídla Babosové mečbol. Úspěšně jej ale odvrátila a vynutila si tiebreak, ve kterém využila až pátý setbol a soupeřku udolala 10:8.

Bez brejku se odehrál i celý třetí set, ač brejkboly byly k vidění hned ve čtyřech hrách. Dokonce dva brejkboly v řadě měla ve dvanácté hře Nosková, pro kterou se jednalo také o dva mečboly. Babosová však konec střetnutí odmítla a šlo se znovu do zkrácené hry. Ta tentokrát žádné obdobné drama jako v prostředním dějství nenabídla. Nosková tiebreak ovládla 7:2 a vybojovala postup do druhého kola.

Další soupeřkou české tenistky bude desátá nasazená Sorana Cirsteaová, která měla v úvodní rundě volný los.

Brisbane International (ženy, AUS, 1 736 763 USD, tvrdý povrch)
1. kolo dvouhry
LINDA NOSKOVÁ (41.) – Timea Babosová (HUN, 188.) 5:7, 7:6(8), 7:6(2)