Premiérové vítězství na nejvyšším okruhu! B. Fruhvirtová slaví v Aucklandu postup do osmifinále

- Jan Vojkůvka

Brenda Fruhvirtová zapsala na své konto další milník kariéry! Po úspěšné kvalifikaci se v Aucklandu dočkala své první výhry v hlavní soutěži turnaje WTA! V úvodním kole novozélandské akce vyzrála na světovou osmačtyřicítku Annu Blinkovovou, kterou porazila 7:5, 6:4.

Vítězka celkem patnácti turnajů ITF doposud v hlavních soutěžích na nejvyšším okruhu sbírala porážky, v Aucklandu však své čekání prolomila. Ani ve třetím utkání na turnaji (společně s kvalifikací) pak neztratila set a pokračuje v předvádění skvělých výkonů.

Vítězství se ovšem nerodilo snadno, Blinkovová se totiž mohla opírat o spoustu zkušeností i příslušnost v širší světové špičce. A také toho v úvodní sadě dokázala zprvu využít. Fruhvirtová prohrávala v prvním dějství už 3:5, ale nezpanikařila, odvrátila setbol a nakonec i čtyřmi gemy v řadě skóre otočila.

Ve druhém setu se obě hráčky pustily do divoké brejkované. Mezi čtvrtým a sedmým gemem si prorazily podání celkem čtyřikrát, přičemž Fruhvirtové se dvakrát nepovedlo potvrdit vedení.

Šestnáctiletá česká tenistka byla ale v tu chvíli už pořádně nahecovaná a dobře rozehraný zápas nepustila. V desátém gemu na returnu trefovala jeden vítězný úder podél lajny za druhým a vypracovala si postupně tři mečboly. Ten poslední také proměnila.

V osmifinále čeká na Fruhvirtovou měření sil s nejvýše nasazenou Coco Gauffovou. Světová trojka v úvodní rundě porazila 6:4, 6:2 Claire Liuovou.

Martincová nevyužila mečboly
Tereze Martincové se nepovedlo v Aucklandu navázat na úspěšnou kvalifikaci, ve které neztratila ani set, a loučí se v prvním kole. V utkání s Varvarou Gračovovou si přitom vypracovala ve druhém setu hned dva mečboly, ale nedokázala je proměnit a nakonec padla po dvou hodinách a 40 minutách 7:6(3), 5:7, 2:6.

Gračovová, která ve druhé sadě prohrávala 3:5, dokázala čtyřmi gemy v řadě strhnout vítězství na svou stranu a vynutit si rozhodující set. V něm už byla Francouzka lepší hráčkou na dvorci.

Martincová sice dokázala ještě ztrátu podání ze čtvrtého gemu napravit okamžitým rebrejkem, ale pak prohrála tři gemy v řadě a nepomohlo jí ani to, že v osmém gemu odvrátila sedm mečbolů. Na ten osmý totiž už recept nenašla.