Vítězný comeback Ósakaové! V Brisbane se může těšit na souboj s Plíškovou

- Jan Vojkůvka

První utkání od září 2022 zvládla Naomi Ósakaová výborně. Přestože se její zápas v Brisbane musel kvůli dešti hrát pod zataženou střechou, bývalou světovou jedničku to nerozhodilo. Němku Tamaru Korpatschovou porazila za hodinu a 50 minut 6:3, 7:6(9) a může začít spřádat plány na souboj s Karolínou Plíškovou.

Naomi Ósakaová, která loni v červenci porodila dceru Shai, se po dlouhých patnácti měsících vrátila na profesionální okruh WTA. Jak přiznala, před prvním zápasem po tak dlouhé době měla velkou trému, dokázala si s ní však poradit, stejně jako s nepříjemným herním stylem soupeřky.

Proti Korpatschové, které patří 83. místo na světě, začala Ósakaová skvěle a hned v prvním gemu jí čistou hrou prorazila podání. V úvodním dějství pak Japonka nenabídla soupeřce ani jeden brejkbol a své vedení ještě navýšila v devátém gemu, kdy zakončila sadu na returnu.

Druhý set byl přeci jen o poznání vyrovnanější. Korpatschové se tentokrát povedlo začít brejkem, načež ale o výhodu hned ve druhé hře přišla. Ósakaová znovu udeřila na returnu v osmém gemu a za stavu 5:3 mohla zápas dopodávat. Korpatschová však konec odmítla a rebrejkem si vynutila pokračování.

Druhý set dospěl až do tiebreaku, ve kterém Korpatschová odvrátila dva mečboly a pak měla dvakrát možnost vynutit si rozhodující sadu. Setboly však neproměnila. Ósakaové se povedlo nepříznivý vývoj skóre otočit, zvítězit 11:9 a postoupit do 2. kola.

„Jsem na sebe hrdá, když se za tím zápasem ohlédnu,“ radovala se Ósakaová po vítězném návratu. „Mám pocit, že jsem měla opravdu dobrou úroveň tenisu. Soupeřka hrála velmi dobře, k tomu jsem měla docela velké nervy. Prokousala jsem se přes vážně těžký zápas a doufám, že na tom budu moci stavět,“ poznamenala japonská hráčka.

Tu čeká v osmifinále Karolína Plíšková, rovněž bývalá světová jednička. Česká tenistka měla v úvodním kole volný los a bude se tak jednat o její premiéru v nové sezoně. „Myslím, že příští zápas bude velmi dobrým testem,“ podotkla Ósakaová.

Právě v Brisbane došlo k poslednímu měření sil obou tenistek. V roce 2020 v semifinále dokázala zvítězit Plíšková po vyrovnané bitvě 6:7(10), 7:6(3), 6:2. Ve vzájemné bilanci je na tom lépe Plíšková v poměru 3-2.