Martincová v derby nadělila dva kanáry! V Aucklandu postupuje i B. Fruhvirtová

- Jan Vojkůvka

Lepší začátek nové sezony si Tereza Martincová přát nemohla. V úvodním kole kvalifikace turnaje WTA v Aucklandu neztratila ani jeden gem a svou krajanku Annu Siskovou deklasovala za 49 minut dvakrát 6:0. Postup do finále kvalifikace vybojovala také nejvýše nasazená Brenda Fruhvirtová.

Devětadvacetiletá Martincová se v minulé sezoně vrátila na kurty po tříměsíční absenci zaviněné zdravotními obtížemi. Její listopadový comeback ovšem příliš úspěšný nebyl, když prohrála oba zápasy v Andoře i Dubaji. V období mezi sezonami však absolvovala podařenou přípravu, což se projevilo hned v prvním utkání nového ročníku.

Aktuálně 155. hráčka světa se rozhodla zahájit novou sezonu hned na turnaji WTA v Aucklandu, kam se přihlásila do kvalifikace. A start ročníku to byl z její strany perfektní.

V derby s Annou Siskovou na kurtu dominovala. V koncovkách gemů byla lepší hráčkou, i přes dva brejkboly soupeřky si udržela všechna podání a k tomu se prosadila sedmkrát na returnu. Česká tenistka se mohla spolehnout zejména na svůj servis, úspěšnost 1. podání měla 79 %. Na cestě za dvěma kanáry si pomohla i šesti esy.

Ve finále kvalifikace se Martincová utká s Carole Monnetovou z Francie.

B. Fruhvirtová potvrdila roli favoritky
Do kvalifikace v Aucklandu vstoupila v pozici nejvýše nasazené hráčky Brenda Fruhvirtová. Šestnáctiletá Češka, která v minulé sezoně vybojovala sedm titulů na okruhu ITF a celkem má v držení už patnáct trofejí z ITF World Tennis Tour, v úvodním kvalifikačním kole nezaváhala a porazila domácí divokou kartu Elyse Tseovou ve dvou setech 6:1, 7:5.

Fruhvirtová měla od začátku utkání více ze hry a první set si podmanila za pouhých 30 minut. Také ve druhé sadě to vypadalo na hladkou cestu za vítězstvím, ovšem za stavu 4:2 si supertalentovaná česká hráčka vybrala slabší chvilku. Soupeřce svolila skóre dorovnat a druhé dějství trochu zdramatizovat.

V jedenácté hře ovšem Fruhvirtová znovu udeřila na returnu a hned v další hře duel dopodávala. Žádné komplikace při cestě za postupem tak nakonec nepřipustila.

O hlavní soutěž si Fruhvirtová zahraje s Japonkou Himeno Sakacumeovou, která porazila 6:1, 6:3 Kanaďanku Carol Zhaovou.