United Cup: Velká Británie porazila domácí Austrálii. Uspěli také Španělé

- Redakce

V pátek se rozjel druhý ročník United Cupu. Vítězný vstup do turnaje smíšených reprezentačních týmů vyšel Španělsku, které díky deblu porazilo Brazílii. Velká Británie ve druhém utkání dne už po dvouhrách vyřídila Austrálii. Domácí ve čtyřhře jen korigovali.

Španělsko si poradilo s Brazílií
První zápas letošního ročníku United Cupu dopadl vítězně pro reprezentaci Španělska. Ta si díky závěrečné čtyřhře poradila s Brazílii 2:1 na utkání.

O první bod vítězů se postaral Alejandro Davidovich Fokina, který porazil Thiaga Seybothe Wilda po setech 6:4, 6:0. V prvním dějství mu stačil jediný brejk, ve druhém získal další tři. Během zápasu nečelil jediné hrozbě soupeře. 

Ve druhém střetnutí se naopak dařilo brazilskému týmu. Beatriz Haddad Maiová přehrála Saru Sorribesovou Tormovou po sadách 7:6(1), 6:2. V úvodním setu dvakrát nepotvrdila brejk, ve zkrácené hře dominovala. Zkraje druhé sady čelila stavu 0:2, následujících šest gemů už patřilo favorizované tenistce.

Do čtyřhry se uskutečnila jedna změna, deblový specialista Marcelo Melo nahradil Seybothe Wilda. Španělé se nenechali rozhodit, zvítězili 6:4, 7:5. Za stavu 4:5 ve druhé sadě přitom čelili dvěma setbolům soupeřů v řadě, těžké chvíle ale zvládli a koncovku si poté pohlídali.

Velká Británie přehrála Austrálii už po dvouhrách
Druhým úspěšným týmem pátečního dne United Cupu se stala Velká Británie, která porazila Austrálii už během singlů. 

Cameron Norrie nejprve po roce v této soutěži zvládl dvouhru proti Alexi De Minaurovi. V pátek měl s domácím tenistou mnohem větší práci, udolal ho až po sadách 6:4, 2:6, 7:6(2). Norie po zisku prvního setu neustál druhou polovinu druhého dějství. Ve třetím setu odvrátil jeden brejkbol, ve zkrácené hře nedal De Minaurovi šanci, čímž Velkou Británii poslal do vedení 1:0 na zápasy.

Také v ženském singlu se dařilo Britům. Katie Boulterová našla recept na mírně favorizovanou Ajlu Tomljanovicová, se kterou si poradila po setech 6:2, 6:4. Boulterová si v prvním setu vypracovala náskok 4:0, ve zbytku sady si bez problémů podržela servis. Ve druhém dějství získala brejk v prvním gemu, za stavu 3:2 odvrátila tři šance soupeřky, kterou nakonec porazila za hodinu a půl hry.

Domácím se v závěrečném deblu podařilo jen korigovat. Dvojice Hunterová, Ebden nezaváhala s duem Boulterová, Skupski, který porazila po sadách 6:3, 7:6(5).

Program 1. hracího dne United Cupu

Španělsko –⁠ Brazílie 2:1
Alejandro Davidovich Fokina –⁠ Thiago Seyboth Wild 6:4, 6:0
Sara Sorribesová Tormová –⁠ Beatriz Haddad Maiová 6:7(1), 2:6
Sorribesová Tormová, Davidovich Fokina –⁠ Haddad Maiová, Melo 6:4, 7:5

Velká Británie –⁠ Austrálie 2:1
Cameron Norrie – ⁠Alex De Minaur 6:4, 2:6, 7:6(2)
Katie Boulterová – Ajla Tomljanovicová 6:2, 6:4
Boulterová, N. Skupski – Hunterová, Ebden 3:6, 6:7(5)