ATP plánuje změny pro značku Next Gen. Chystá více příležitostí pro mladé tenisty

- Jan Vojkůvka

Značka Next Gen ATP projde v roce 2024 změnami. Vedení mužského tenisového okruhu chce zlepšit podmínky pro mladé tenisty, zajistit jim více příležitostí a usnadnit jejich cestu do širší světové špičky. Výrazná změna se bude týkat také závěrečného Next Gen ATP Finals.

Když v roce 2017 spustila ATP nový projekt, kterým byl Turnaj mistrů do 21 let, pevně věřila, že to nejtalentovanějším hráčům pomůže v rozvoji. Jak se ukázalo, finanční injekce v podobě prize money na této akci mnohým skutečně pomohla k rozvoji kariéry. I kvůli tomu se vedení Mužské tenisové asociace rozhodlo, že značku Next Gen ATP rozšíří, aby se kladl ještě větší důraz na mladé a talentované tenisty.

Velkou změnou si projde samotné Next Gen ATP Finals. Doposud na něm mohli hrát tenisté, kterým bylo maximálně 21 let. Od příští sezony se věková hranice sníží na 20 let. Tím ATP zajistí, že se finanční pomoc v podobě prize money na velkém turnaji dostane k těm, kteří ještě neměli tolik šancí pořádně vydělat.

Významným rozšířením značky pak bude projekt Next Gen Top 350. Jedná se o projekt, díky němuž se tenisté narození nejpozději v roce 2004 budou moci zúčastnit až osmi challengerů kategorie 100 a 125. Vedle zmíněného věku je jedinou podmínkou to, že se tenista musí nacházet do 350. místa na žebříčku ATP. Takový hráč bude moci startovat na nejprestižnějších challengerech, kde se točí o něco vyšší peníze než na menších turnajích ATP Challenger Tour.

Pokud se pak mladí tenisté nachází (či se v průběhu roku dostanou) v Top 250, jako bonus získají jednu vstupenku do hlavní soutěže turnaje ATP 250 a dvě vstupenky do kvalifikací na turnajích ATP 250. Těchto příležitostí budou moci využít v týdnech, kdy se hrají alespoň tři turnaje ATP.

Projekt Next Gen Top 350 má obecně za úkol zajistit příležitosti pro mladé a talentované tenisty, aby hráli na kvalitnějších turnajích, vybojovali do žebříčku ATP zajímavější body a v neposlední řadě vydělali o něco lepší peníze než na challengerech nižších kategorií či na turnajích ITF.

Posledním projektem pod značkou Next Gen ATP bude Next Gen Accelerator Programme, který se bude soustředit na juniory a univerzitní tenisty, aby jim pomohl v přesunu mezi profesionály. Stejně jako v případě projektu Top 350 se jedná o pomoc s účastí na profesionálních turnajích a příležitosti, jak se usadit ve světovém žebříčku a stoupat směrem vzhůru.