Kvalifikaci Australian Open odehraje devítka českých tenistů. Debut čeká Knutsonovou a Šalkovou

- Jan Vojkůvka

Australian Open 2024, jehož hlavní soutěž si zajistilo hned dvanáct českých tenistů, poznalo také startovní listiny kvalifikací mužů a žen. Mezi tenisty a tenistkami, kteří budou usilovat o účast na úvodním grandslamu nové sezony, najdeme i devět českých vlaječek.

Kvalifikace Australian Open startuje už 8. ledna a zapojí se do ní také velmi početná družina českých zástupců. Mezi pravidelnými účastníky bojů o hlavní soutěž na grandslamovém turnaji se objeví také dvě nová jména. Svůj debut v kvalifikaci na grandslamu absolvují Gabriela Knutsonová a Dominika Šalková.

Šestadvacetileté Knutsonové náleží 163. místo ve světovém žebříčku a má za sebou fantastickou sezonu. Teprve podruhé v kariéře absolvovala kompletní ročník mezi profesionálkami, vybojovala čtyři tituly na okruhu ITF a vedle několika turnajů WTA 125 si vyzkoušela také atmosféru turnajů na nejvyšším okruhu. Na letním Livesport Prague Open se pak dokonce probila z kvalifikace do hlavní soutěže, kde nakonec v prvním kole nestačila na Terezu Martincovou.

Devatenáctiletá Dominika Šalková se v předběžné startovní listině pro kvalifikaci Australian Open objevila na posledním místě. Svou 224. pozici ve světovém žebříčku si zajistila, že v Melbourne bude moci rovněž debutovat. V uplynulé sezoně ukořistila hned tři trofeje na okruhu ITF včetně listopadové čtyřicítky v portugalském Funchalu, což se pro účast v Melbourne ukázalo jako klíčové.

Dalšími českými tenistkami v kvalifikaci Australian Open budou Brenda Fruhvirtová (má teoretickou naději na účast přímo v hlavní soutěži), Sára Bejlek a Tereza Martincová.

Mezi muži se v bojích o hlavní soutěž představí Jakub Menšík, který šokoval na letošním US Open postupem z kvalifikace až do třetího kola, Vít Kopřiva, Dalibor Svrčina a Zdeněk Kolář.