Přišla o rok a půl kariéry. Britku očistili, dopování se nedopustila

- Jan Vojkůvka

Pocit radosti, ale zároveň i velké frustrace, pocítila tento týden britská tenistka Tara Mooreová. Ta se po dlouhých 19 měsících konečně dozvěděla, že skutečně nedopovala. Byť se může okamžitě vrátit k tenisu, ztracený rok a půl kariéry jí to nevrátí, proto je z jejího vyjádření na sociálních sítích cítit frustrace a zklamání z toho, že se celá kauza táhla tak dlouho.

„Nikdy jsem vědomě nebrala žádnou zakázanou látku. Hledám způsob, jak mohlo dojít k pozitivnímu výsledku a těším se, až prokážu, že patřím k čistým sportovcům,“ napsala Mooreová loni v červnu po oznámení, že v její krvi byly nalezeny zakázané látky nandrolon a boldenon. Pozitivní dopingový nález měla po dubnovém turnaji v kolumbijské Bogotě, kde dokráčela až do finále čtyřhry.

Začala dlouhá, rok a půl se táhnoucí kauza, během které neustále opakovala to samé – dopingu se nedopustila, muselo dojít k chybě, případně musela sníst něco kontaminovaného.

Přestože tyto věty jsou velmi často pouhou výmluvou dopingových hříšníků, tentokrát se ukázalo, že pravda byla na straně jednatřicetileté Britky. Po nekonečných 19 měsících nezávislá komise očistila jméno Tary Mooreové, která se může vrátit okamžitě k tenisu.

Informaci zveřejnila v sobotu Mezinárodní agentura pro integritu tenisu s tím, že byla zjištěna příčina pozitivního dopingového testu. Důvodem bylo kontaminované maso, které v Jižní Americe snědla. To není zrovna v jihoamerické oblasti nic zvláštního, zejména hovězí maso bývá v těchto destinacích občas kontaminováno. Své o tom ví například cyklista Alberto Contador, který nikdy nepřijmul svůj dopingový trest a z přítomnosti clenbuterolu v krvi vinil kontaminované maso z Argentiny.

„Devatenáct měsíců. Devatenáct měsíců ztraceného času. Devatenáct měsíců mé reputace, mého žebříčku, mého živobytí pomalu vymizelo,“ napsala na svých sociálních sítích Mooreová, která během kariéry byla na 145. místě světa ve dvouhře a ve čtyřhře pronikla do první stovky.

„Devatenáct měsíců citové tísně. Až po devatenácti měsících jsme já a můj tým konečně dostali odpověď, kterou jsme znali od samého počátku,“ povzdechla si zkušená Britka, kterou trest za domnělý doping připravil například o šest grandslamových turnajů, na kterých mohla jako deblistka startovat.

Na kurty se chce v nové sezoně Mooreová vrátit, po dlouhé nedobrovolné absenci je však otázkou, jak dlouho jí bude trvat, než se dostane do formy a začne stoupat deblovým rankingem na pozice, které dříve vybojovala.