Velký úspěch na Orange Bowlu! Jana Kovačková ovládla kategorii do 14 let

- Marek Bartošík

Rok 2023 je pro český tenis jednoduše magický! Poslední úspěch do bohaté sbírky přidala třináctiletá členka pražské Sparty Jana Kovačková, která ovládla prestižní Orange Bowl do 14 let. V této věkové kategorii vyhrála jako první Češka v historii turnaje!

Sedm zápasů, sedm výher bez ztráty setu! Jana Kovačková suverénně zvítězila na Junior Orange Bowl International Championships. Turnaj se uskutečnil v termínu 17. až 21. prosince na americké Floridě, hrálo se na specifické zelené antuce.

Třináctiletá Kovačková, jejíž o dva roky starší sestra Alena je také úspěšnou tenistkou, se v osmifinále dokonce blýskla výhrou dvakrát 6:0 nad nasazenou jedničkou Annou Bugajenkovou. Nejvíc práce měla ve finále, kde udolala domácí Američanku Welles Newmanovou po setech 6:3 a 7:6(5).

Členka pražské Sparty se stala historicky první českou vítězkou Orange Bowlu v kategorii do 14 let, jež vznikla v roce 1962. Zároveň nepřímo navázala na Lindu Fruhvirtovou, která v roce 2017 vyhrála turnaj do 12 let.

Kovačková opanovala v letošní sezoně také evropské juniorské Masters do 14 let, které se konalo zkraje listopadu v Monte Carlu. Na své konto zapsala i triumfy na turnajích první kategorie v Annecy, Roehamptonu a Piešťanech. Byla rovněž členkou vítězného týmu z mistrovství světa do 14 let v Prostějově.