Zlatý kanár: Vondroušová slaví premiérový triumf, uspěli i Lehečka či Siniaková

- Marek Bartošík

Wimbledonská šampionka Markéta Vondroušová se podle očekávání stala vítězkou 31. ročníku populární ankety OKsystem Zlatý kanár 2023, kterou pořádá časopis TENIS ve spolupráci s Českým tenisovým svazem. Čtyřiadvacetiletá Vondroušová zvítězila poprvé v hlavní kategorii, kromě toho se premiérově stala i tenistkou roku. V kategorii hráč roku uspěl potřetí v řadě Jiří Lehečka. Mezi dalšími oceněnými bychom našli i Jakuba Menšíka, Karolínu Muchovou a Kateřinu Siniakovou.

Triumf na nejslavnějším tenisovém turnaji světa přinesl Markétě Vondroušové také úspěch v hlasování o Zlatého kanára, do kterého se letos zapojilo 175 osobností, funkcionářů, trenérů, novinářů a sponzorů. Členka I. ČLTK Praha dostala podle předpokladů drtivou většinu hlasů, konkrétně 168.

Stejný počet bodů obdržela Vondroušová i v kategorii hráčka roku. Nejlepším tenistou byl s přehledem opět zvolen Jiří Lehečka (TK Prostějov), který získal 174 hlasů. Lehečka letos zaujal postupem do čtvrtfinále Australian Open či do finále ve Winston-Salemu.

Cenu za nejlepší posun na žebříčku ATP si odnesl Jakub Menšík (TK Prostějov), jenž v této sezoně vyletěl z páté stovky až do poloviny té druhé. Ocenění za největší zlepšení v rankingu WTA si vysloužila světová osmička Karolína Muchová (I. ČLTK), která zahajovala rok mimo Top 150.

Za deblistku roku hlasující určili Kateřinu Siniakovou, jež letos společně s Barborou Krejčíkovou ovládla Australian Open a turnaje v Indian Wells a San Diegu. Siniaková je nejlepší Češkou v pořadí čtyřhry, aktuálně jí patří 10. příčka.

V mládežnických kategoriích (talent roku) se můžou radovat z vítězství sparťanka Laura Samsonová a prostějovský Maxim Mrva, druhý zmíněný obhájil loňskou pozici.

Týmem roku se stal český daviscupový výběr, který letos pronikl přes kvalifikaci v Portugalsku a základní skupinu ve Valencii až do play-off v Málaze, kde ve čtvrtfinále podlehl po velkém boji Austrálii.

Přehled oceněných v anketě OKsystem Zlatý kanár 2023

Zlatý kanár: Markéta Vondroušová (168 hlasů)
Nejlepší český hráč: Jiří Lehečka (174)
Nejlepší česká hráčka: Markéta Vondroušová (168)
Postup na žebříčku ATP: Jakub Menšík (142)
Postup na žebříčku WTA: Karolína Muchová (124)
Talent roku, chlapci: Maxim Mrva (154)
Talent roku, dívky: Laura Samsonová (155)
Deblista/deblistka roku: Kateřina Siniaková (121)
Tým roku: Český daviscupový tým – Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Adam Pavlásek, Jakub Menšík, kapitán Jaroslav Navrátil (127)
Senior roku: Jiří Prutyszyn (I. NTC Olomouc)
Nejlepší tenista na vozíčku: Jiří Gregor (Sokol Bedřichov)
Cena prezidenta ČTS: Miroslav Máslo (dlouholetý ředitel Pardubické juniorky), Josef Čihák (trenér a úspěšný kapitán vítězných mládežnických reprezentací)
Cena prezidenta ČTS za oddanost a věrnost tenisu: Petr Huťka (šéf přerovského tenisu, uděleno za dlouholetou organizaci vyhlašování ankety Zlatý kanár)

Poznámka: Nejlepší tenisté a tenistky ČR přebírají už 25 let trofeje z dílny skláře Zdeňka Kunsta ze Světlé nad Sázavou.