Každý fiftýn pomáhá, už čtyři roky. ATP ocenila laskavé srdce kanadské hvězdy

- Filip Lefenda

Kanadský tenista Félix Auger-Aliassime se dočkal velké pocty. Za své aktivity v oblasti humanitární pomoci obdržel aktuálně 29. tenista žebříčku od ATP cenu Arthura Ashe. „Jsem šťastný, že jsem byl uznán nejen coby tenista, ale i jako člověk,“ řekl hráč v rozhovoru na webu mužské asociace.

Auger-Aliassime finančně podporuje africké Togo, rodnou zemi jeho otce Sama. „Neměl tehdy příliš vzdělávacích možností ani přístup ke sportu. Poté, co se přestěhoval do Kanady, bylo pro něj vždy důležité vrátit vše své rodině a lidem, které v Togu znal,“ popisuje někdejší šestý singlista světového pořadí.

„Táta nám už dříve často vyprávěl příběhy o životě v Togu. O nedostatcích a strádání, se kterými se tamější rodiny potýkají. Když jste dítě, ještě tomu moc nerozumíte,“ pokračoval třiadvacetiletý Auger-Aliassime, jenž už čtvrtým rokem úzce spolupracuje s bankovní společností BNP Paribas v rámci programu #FAAPointsForChange.

A co přesně obnáší? Za každou výměnu, kterou Auger-Aliassime počínaje sezonou 2020 vyhrál, bylo věnováno 20 amerických dolarů neziskové organizaci CARE. Ta se zabývá pomocí dětem ve zmíněném regionu západní Afriky.

„Tyto finance pomohly založit skupiny na podporu vzdělávání. Umožnily poskytnout školní pomůcky a odbornou přípravu. Školám zajistily vzdělávací materiály a přiblížily dětem přístup ke studiu a sportu. Pro tyto účely bylo vynaloženo téměř 400 tisíc dolarů (téměř 9 milionů korun),“ vyjmenovává Auger-Aliassime, jenž získal za uvedené období celkem 19 956 fiftýnů.

Po několika odkladech, které zapříčinila celosvětová pandemie koronaviru, se před rokem v prosinci vydal do Toga konečně i osobně. „Okamžitě mě zasáhla tamější mentalita. I s tím málem, které tam děti mají, si dokážou vždy najít způsob, jak se bavit,“ líčil vítěz pěti titulů z elitního okruhu, jenž strávil v jedné z nejméně ekonomicky rozvinutých zemí dva týdny.

„V nedávné době došlo k zrekonstruování sirotčince s knihovnou. Ve stejné vesnici byl rovněž vybudován přístup k internetu. Myslím, že pro ně byla má osobní přítomnost důležitá. Jsem vděčný své rodině, která se v této pomoci rovněž angažuje a pomáhá celý projekt ještě vylepšit,“ dodal vítěz říjnového podniku z Basileje.