OSTRA Tenisová extraliga: Rozhodnuto, Spartu vyzve ve finále Prostějov

- Redakce

V neděli se hrály poslední dva zápasy skupinové fáze letošního ročníku OSTRA Tenisové extraligy. V Říčanech se bojovalo o druhé místo, které vybojovalo I. ČLTK Praha po vítězství 5:4 nad TK Spoji Praha. V Prostějově domácí TK Agrofert porazil LTC Pardubice 5:1 na zápasy a zajistil si postup do finále, v němž vyzve pražskou Spartu.

V Říčanech slaví I. ČLTK vítězství nad Spoji
V Říčanech se hrálo už jen o druhé místo ve skupině, o které spolu zápolily týmy TK Spoje Praha a I. ČLTK Praha. Oba soupeře v předchozích dnech porazil výběr TK Sparta Praha, jenž si díky tomu zajistil účast ve finále, které se odehraje v říčanské hale Oáza v úterý 19. prosince.

Duel o druhé místo nakonec vyhrálo I. ČLTK po těsné výhře 5:4 na zápasy.

V prvních zápasech nedělního programu uspěl nejprve Nizozemec Jelle Sels, který ve službách I. ČLTK porazil domácího Denise Petáka hladce 6:2, 6:1. Brzy nato ale bylo vyrovnáno, protože Laura Samsonová reprezentující Spoje zdolala Amélii Šmejkalovou 6:2, 6:4.

Spoje se dostaly do vedení 2:1 poté, co se Jesika Malečková radovala z jednoznačného vítězství 6:3, 6:0 nad Denisou Hindovou. Na 2:2 následně srovnal Jiří Barnat, který ve třech setech porazil Jiřího Jeníčka. I další singly si pak oba týmy rovnoměrně rozdělily. Za Spoje bodoval Matěj Vocel proti Jonášovi Forejtkovi, za ČLTK pak uspěl Jurij Rodionov proti Petrovi Nouzovi. Za stavu 3:3 tak bylo jasné, že o vítězi rozhodnou debly.

Do deblového programu lépe vstoupilo I. ČLTK zásluhou ženské dvojice Krajíčková a Vondroušová. Těm se povedlo vyzrát ve třech setech na Malečkovou s Kolodziejovou. V mužských deblech se sice napřed povedlo Spojům vyrovnat zásluhou Nouzy s Jeníčkem, kteří porazili ve dvou setech Rodionova s Paulsonem, ale v tu chvíli dohrávané střetnutí mezi Vocelej s Jebavým (Spoje) a Barnatem s Forejtkem (I. ČLTK) vyhráli druzí zmínění 6:3, 6:7, 10:6, čímž rozhodli o tom, že druhé místo v říčanské skupině bude náležet klubu ze Štvanice. 

Prostějov si zajistil finále
Do utkání v prostějovské skupině vstoupili lépe domácí, kteří vyhráli proti Pardubicím úvodní dvě dvouhry. Nejprve zdolal David Poljak Vojtěcha Vlkovského poměrem 6:0, 6:1 a v souběžně hraném zápase za malou chvíli přidala další bod na konto Prostějova Marie Slaměníková, která porazila Veroniku Vlkovskou 6:0, 6:3.

Jistotu postupu do finále pak prostějovským doručil bod získaný Jakubem Menšíkem, který porazil Ondřeje Kratochvíla 6:1, 6:2. Vítězství nakonec pro svůj tým přinesla i Julie Štruplová, přestože prohrála s Rumunkou Alexandrou Ignatikovou první set 4:6. Druhou sadu ale Češka vyhrála 6:1 a když vedla v tom třetím 4:0, její soupeřka zápas skrečovala.

Pátý bod na konto Prostějova poté přidal Vít Kopřiva, který porazil Dominika Kellovského poměrem 6:1, 6:3. Skóre následně kosmeticky upravil Patrick Zahraj z Německa, který snížil na 1:5 proti Daliborovi Svrčinovi.

Skupina Praha (Říčany)
TK Spoje Praha – I. ČLTK Praha 4:5
Denis Peták – Jelle Sels (NED) 2:6, 1:6
Laura Samsonová – Amélie Šmejkalová 6:2, 6:4
Jiří Jeníček – Jiří Barnat 6:3, 4:6, 1:6
Jesika Malečková – Denisa Hindová 6:3, 6:0
Petr Nouza – Jurij Rodionov (AUT) 6:7, 4:6
Matěj Vocel – Jonáš Forejtek 6:7, 6:2, 6:3
Malečková, Kolodziejová – Krajíčková, Vondroušová 6:4, 6:7, 4:10
Vocel, Jebavý – Barnat, Forejtek 3:6, 7:6, 6:10
Nouza, Jeníček – Rodionov (AUT), Paulson 7:5, 6:4

Skupina Prostějov
TK Agrofert Prostějov – LTC Pardubice 5:1
David Poljak – Vojtěch Vlkovský 6:0, 6:1
Marie Slaměníková – Veronika Vlkovská 6:0, 6:3
Jakub Menšík – Ondřej Kratochvíl 6:1, 6:2
Julie Štruplová – Alexandra Ignatiková (ROU) 4:6, 6:1, 4:0 skreč
Vít Kopřiva – Dominik Kellovský 6:1, 6:3
Dalibor Svrčina – Patrick Zahraj (GER) 6:4, 2:6, 7:10