POHLED: Šílenství kvůli penězům? Příští sezona skončí těsně před Vánoci

- Jan Vojkůvka

Asociace tenisových profesionálů vydala kalendář pro příští sezonu. Vše na první pohled vypadá tak, jako každý rok. Sezona začne na konci prosince v Austrálii a skončí v listopadu Turnajem mistrů a vyřazovací fází Davis Cupu. Ne, vlastně neskončí. Pak je tu ještě Turnaj mistrů do 21 let. Jeho začátek je naplánován až na 18. prosince!

Těžko říct, co se honilo zástupcům ATP hlavou, když skládali kalendář pro rok 2024. Až do této sezony bylo Next Gen ATP Finals na programu už v listopadu, zpravidla před Turnajem mistrů, což bylo zejména kvůli tomu, že se hrálo v italském Miláně.

Letos však byl turnaj nejlepších mladíků sezony přesunut do saúdskoarabské Džiddy, kde se hrálo až na přelomu listopadu a prosince. A pro příští rok si ATP připravila skutečnou lahůdku. Next Gen ATP Finals začne až 18. prosince a vyvrcholí 22. prosince. Těsně před Vánoci.

Můžeme spekulovat nad tím, jaké jsou důvody pro tento termín. Ač je pravdou, že v Saúdské Arábii v prosinci nepanují taková horka, Next Gen ATP Finals se stejně hrálo v hale, takže počasí důvodem není. ATP nejspíš zkrátka vyšla pořadatelům vstříc. Přeci jen, přesun do Džiddy přinesl pro Turnaj mistrů do 21 let o něco vyšší prize money.

Je však tento termín snesitelný i pro tenisty?

Sezona skončí pro drtivou většinu hráčů z prvních dvou až tří stovek žebříčku někdy v polovině, možná ke konci listopadu, kdy se přestanou hrát i turnaje ATP Challenger Tour. Nastává krátké období klidu, možnost odjet na dovolenou a někdy na začátku prosince pak přichází období, kdy startuje příprava na začátek sezony nové.

Jistě, Next Gen ATP Finals se bude týkat pouze osmi mladých tenistů, pro které je to možnost, jak vydělat opravdu dobré peníze. Aby ale byli připraveni ve špičkové formě na tento vrchol roku 2024, či chcete-li sezony 2024, musí se udržovat v tempu. Ideálně hrát zápasy a nevypadnout z tréninku.

A nyní se dostáváme k tomu podstatnému – kde je prostor na odpočinek a předsezónní přípravu pro tuto osmičku vyvolených? Mohou sice Next Gen ATP Finals pojmout jako součást přípravy, jelikož se nehraje o body do žebříčku a z tohoto pohledu se nejedná o tak zásadní tenisovou akci. Pak ale Turnaj mistrů do 21 let postrádá svůj smysl. Má to být vrchol sezony pro osm nadaných, talentovaných a úspěšných mladých tenistů. Pokud k tomu ale jako k vrcholu nebudou přistupovat samotní hráči, stala by se z toho obyčejná exhibice, na které by se nepodávaly výkony na vrcholné úrovni, protože formu nelze získat lusknutím prstů.

Za laděním formy je obrovská porce práce. A v prosinci hráči ladí formu na začátek nové sezony s vrcholem na Australian Open. Platí to i pro tenisty z druhé stovky světa, kteří se budou snažit uspět v kvalifikaci na melbournském grandslamu.

Jak do toho tedy zapadá Next Gen ATP Finals? Proč ATP hazarduje se zdravím mladých tenistů, kteří buď vlétnou do vrcholu sezony 2024 bez odpočinku po standardních turnajích a v několikatýdenní prodlevě, nebo pojmou turnaj exhibičně v rámci předsezónní přípravy a budou najednou muset podávat špičkové výkony ve chvíli, kdy se teprve rozehřívají?

Příprava před sezonou je přitom nesmírně důležitá. Ví to už i Casper Ruud, který místo odpočinku a přípravy na rok 2023 hrál exhibice v Jižní Americe a až do dubna se na turnajích nesmírně trápil. Později sám přiznal, že za to může právě jeho rozhodnutí zanedbat předsezónní přípravu.

Saúdská Arábie sice může být pro tenis jako takový jackpotem díky v podstatě neomezeným finančním možnostem, ale prodlužovat kvůli tomu už tak velmi dlouhé sezony je rozhodně krokem proti zájmu samotných tenistů.

Pokud tedy ATP nechce z Next Gen ATP Finals jen štědře dotovanou exhibici. Pak je vše v pořádku, vybudovaná prestiž tohoto turnaje je v takovém případě zcela podružná.