Síň slávy se poprvé rozroste o tenistu z Asie. Vstoupí do ní oblíbený parťák českých hráčů

- Filip Lefenda

Tenisová Síň slávy se v příštím roce rozroste vůbec poprvé o tenistu z Asie. 20. července do ní vstoupí vítěz osmnácti grandslamových titulů ve čtyřhře Leander Paes. Padesátiletý Ind v minulosti nastupoval i po boku významných českých hráčů. Poslední soutěžní utkání odehrál v roce 2020.

Charismatický tenista získal hned pět z osmi mužských grandslamových titulů po boku Čechů. V roce 2006 vyhrál US Open v páru s Martinem Dammem. O tři roky později triumfoval na stejném turnaji a Roland Garros po boku Lukáše Dlouhého. Nezapomenutelná pak byla jeho spolupráce s Radkem Štěpánkem. Oba „šoumeni“ spolu ovládli v roce 2012 Australian Open a o rok později si došli pro titul i v New Yorku.

Dalších deset grandslamových trofejí posbíral rodák z Kalkaty ve smíšené čtyřhře. V roce 2003 slavil v Melbourne a Londýně spolu s legendární Martinou Navrátilovou – další členkou Síně slávy.

Paes je jedním z pouhých tří mužů historie, kterým se podařilo docílit kariérního grandslamu v obou disciplínách. I díky tomu strávil v elitní desítce deblového žebříčku dlouhých 462 týdnů, z toho 37 v pozici světové jedničky.

„Po třech desetiletích vášně a hraní pro více než 1,3 miliardy Indů na olympijských hrách a v Davisově poháru jsem nadšený, že bylo mé počínání oceněno. Jde o nejvyšší možné vyznamenání,“ komentoval bronzový medailista z Atlanty (1996) již na konci září svou nominaci.

Mezinárodní tenisová síň slávy funguje od roku 1955 a spolu s muzeem se nachází v americkém Newportu. Mezi největšími tenisovými osobnostmi z dob minulých figuruje i osm českých či československých zástupců. Jako poslední do ní byla před pěti lety uvedena Helena Suková. Po Paesově přijetí se Indie stane už osmadvacátou zemí, která v ní bude mít svého hráče.