OSTRA Tenisová extraliga: Sparta udolala Spoje až v devátém klání, silný Prostějov deklasoval Přerov

- Redakce

OSTRA Tenisová extraliga 2023 odstartovala po čtvrtečním předkolu skupinovou fázi. V Říčanech se spolu utkali dva zástupci z Prahy – Spoje a Sparta. Z vydřeného vítězství 5:4 se nakonec radují tenisté pražské Sparty. V Prostějově deklasoval tamější Agrofert přerovskou Prechezu 6:1 na zápasy. Jihlava na Vysočině porazila 5:3 Most a vybojovala konečnou sedmou příčku.

Sparta udolala Spoje v devátém utkání
Tenisté pražské Sparty mají za sebou velmi náročný zápas proti TK Spoje Praha. Úvodní duel říčanské základní skupiny se nakonec rozhodoval až v devátém souboji, ve kterém deblisté Roman Jebavý a Matěj Vocel neudrželi ve druhém setu vedení 5:2, nevyužili řadu setbolů a prohráli s Patrikem Riklem a Hynkem Bartoněm 4:6, 6:7. Sparta díky tomu zvítězila 5:4 na zápasy.

Sparta se v souboji s překvapivými loňskými finalisty dostala sice hned zkraje do trháku a vedla 3:0, ale Spoje postupnými krůčky zvládly skóre dorovnat a nakonec duel dovedly až do rozhodujícího utkání. K triumfu nad Spartou však nestačily ani dva body elitního deblisty Petra Nouzy, který vyhrál jednu dvouhru a jednu čtyřhru. Zejména vítězství nad Martinem Krumichem 6:4, 6:3 pro něho bylo velmi cenné.

„Byl to těžký duel pro oba. Měli jsme kondiční přípravu, takže jsme nebyli úplně v zápasovém tempu. Ale musím říct, že jsem s výkonem hodně spokojený,“ hodnotil Nouza. „Dobře jsem podával, často jsem si pomohl prvním i dobrým druhým servisem. Jakmile jsem pak dostal šanci, tak jsem si pro to došel. Celou dobu jsem měl pocit, že mám zápas pod kontrolou.“

Paradoxně ale právě čtyřhry rozhodly o triumfu Sparty. Klíčové bylo hodně překvapivé vítězství Terezy Valentové a Dominiky Šalkové nad favoritkami Jesikou Malečkovou a Miriam Kolodziejovou. V prvním z mužských deblů sice vyhráli Nouza s Jeníčkem nad Nicodem s Vrbenským, ale rozhodující pátý bod pro Spartu získali zmínění Rikl s Bartoněm.

Prostějov deklasoval Přerov
Zatímco v Říčanech bylo k vidění drama, v Prostějově bylo naopak rozhodnuto velmi rychle. Obhájce titulu TK Agrofert Prostějov vstoupil do základních skupin nejlepším možným způsobem. V utkání s TK Precheza Přerov prohráli domácí pouze jeden singl, v němž Vitalij Sačko nestačil na Michala Lušovského, v dalších zápasech se ale ukázala síla a šířka kádru prostějovského klubu, který zvítězil suverénně 6:1.

Body na stranu Agrofertu připsali postupně Viktória Hrunčáková ze Slovenska, Linda Nosková, Jakub Menšík, Dalibor Svrčina, Vít Kopřiva a deblová dvojice Poljak, Niklas-Salminen. Už jen z tohoto výčtu je patrné, že Přerov čelil opravdu veliké síle favorizovaného soupeře, který si zaváhání nepřipustil.

Jihlava vybojovala sedmé místo
V Jihlavě proběhlo utkání o konečné sedmé místo. Domácí TK Spartak v něm zvítězil nad TK Mostem 5:3 na zápasy.

Skupina Praha (Říčany)
TK Spoje Praha – TK Sparta Praha 4:5
Roman Jebavý – Patrik Rikl 3:6, 1:6
Jana Vaniková (GER) – Barbora Palicová 4:6, 1:6
Jesika Malečková – Dominika Šalková 1:6, 7:6, 7:6
Jiří Jeníček – Jakub Nicod 1:6, 2:6
Petr Nouza – Martin Krumich 6:4, 6:3
Matěj Vocel – Hynek Bartoň 7:6, 7:6
Malečková, Kolodziejová – Valentová, Šalková 5:7, 2:6
Nouza, Jeníček – Nicod, Vrbenský 6:3, 6:4
Vocel, Jebavý – Rikl, Bartoň 4:6, 6:7

Skupina Prostějov
TK Agrofert Prostějov – TK Precheza Přerov 6:1
Vitalij Sačko (UKR) – Michal Lušovský 3:6, 4:6
Viktória Hrunčáková (SVK) – Linda Klimovičová 6:4, 7:5
Linda Nosková – Rebecca Šramková (SVK) 6:4, 2:6, 7:6
Jakub Menšík – Ondřej Horák 6:4, 6:3
Dalibor Svrčina – Jozef Kovalík (SVK) 6:7, 6:3, 6:1
Vít Kopřiva – Maté Valkusz (HUN) 6:3, 6:3
Poljak, Niklas-Salminen (FIN) – Horák, Kumstát 1:6, 7:5, 10:6

O 7. místo (Jihlava)
TK Spartak Jihlava – TK Most 5:3
Radim Páral – Vojtěch Mareš 3:6, 1:6
Julie Paštiková – Nikola Břečková 6:0, 6:3
Johan Tatlot (FRA) – Jan Pleva 6:2, 6:4
Simona Wirglerová – Kristýna Hranáčová 6:3, 3:6, 6:2
Patrik Homola – Jakub Vrba 3:6, 3:6
Jules Marie (FRA) – Matyáš Černý 6:4, 0:6, 2:6
Paštiková, Wirglerová – Hranáčová, Charvátová 6:0, 6:2
Kalina, Homola – Vrba, Mareš 4:6, 6:3, 10:6

Pozápasové rozhovory z Říčan