Sabalenková lepší než Šwiateková? Fanoušci se diví volbě světové šampionky pro rok 2023

- Jan Vojkůvka

ITF jmenovala tento týden své mistry světa. Zatímco mezi muži se dočkal rekordního osmého vítězství Novak Djokovič, jenž je také současnou světovou jedničkou, mezi ženami se první hráčka žebříčku Iga Šwiateková trofeje nedočkala. ITF místo ní označila za světovou šampionku Arynu Sabalenkovou. Některé z tenisových fanoušků tato volba překvapila.

Jak se mohlo stát, že se světová jednička Iga Šwiateková nestala také světovou šampionkou? Zhruba takové dotazy a překvapení se šíří na sociálních sítích od chvíle, kdy ITF oznámila, že mistryní světa za rok 2023 se stala Aryna Sabalenková.

Nestává se totiž zrovna často, že by světová jednička, tedy nejlepší hráčka za uplynulý ročník, nebyla zvolena také mistryní světa.

Pravda, nestává se to často, ale stává se to. Není to totiž poprvé.

Žebříčky ATP a WTA nejsou pro ITF zrovna dvakrát směroplatné s ohledem na tituly mistrů světa. Historie to přitom potvrzuje. V roce 2017 byla mistryní světa Garbiňe Muguruzaová a světovou jedničkou byla Simona Halepová. V roce 2011 získala titul světové šampionky Petra Kvitová, zatímco na prvním místě žebříčku přezimovala Caroline Wozniacká.

Jaký je důvod těchto zdánlivě vypadajících anomálií? Vlastně je prostý. Mezinárodní tenisovou federaci totiž tolik nezajímá, jak tenisté hrají v průběhu roku na turnajích ATP či WTA, ale za nejdůležitější berou grandslamové turnaje, podle nichž se řídí při vyhlašování světových šampionů.

Pokud bychom přesně spočítali výsledky Aryny Sabalenkové a Igy Šwiatekové na grandslamových turnajích, pak skutečně byla nejlepší tenistkou sezony Běloruska Sabalenková.

Pětadvacetiletá Sabalenková letos vyhrála Australian Open, byla ve finále US Open a dokráčela do semifinále na Roland Garros i ve Wimbledonu. V přepočtu na žebříčkové body dokázala na grandslamech posbírat 4860 bodů.

Oproti tomu dvaadvacetiletá Šwiateková vyhrála v Paříži, byla ve čtvrtfinále ve Wimbledonu a v Melbourne i New Yorku prohrála v osmifinále. To dělá součet 2910 žebříčkových bodů z grandslamových turnajů.

Tento drtivý rozdíl mezi oběma tenistkami je pak důvodem, proč se mistryní světa ITF za rok 2023 stala Aryna Sabalenková, nikoliv světová jednička Iga Šwiateková.