Neférová volba trenéra roku? Tři grandslamy asi nejsou dost, rýpl si Djokovič

- Marek Bartošík

Po ukončení sezony je tradičně čas na udělování nejrůznějších ocenění. Mužská asociace ATP tento týden zveřejňuje vítěze jednotlivých anket za rok 2023, přičemž v kategorii trenér roku uspěli Darren Cahill a Simone Vagnozzi za práci pro Jannika Sinnera. Tento výsledek se ale nesetkal s přílišným porozuměním u Novaka Djokoviče.

Přestože Novak Djokovič letos vyhrál tři ze čtyř grandslamů i Turnaj mistrů a rok zakončil jako světová jednička, nestal se jeho rádce Goran Ivaniševič vítězem hlasování o trenéra roku na okruhu ATP.

Další trenéři z elitní mužské tour udělili více hlasů australsko-italské dvojici Darren Cahill, Simone Vagnozzi, která pomáhá italskému mladíkovi Janniku Sinnerovi. Ten letos ovládl čtyři turnaje (Toronto, Peking, Vídeň, Montpellier) a zahrál si finále na Turnaji mistrů, v Miami a Rotterdamu. Na Wimbledonu pronikl poprvé v kariéře do grandslamového semifinále a rok zakončil na 4. místě žebříčku.

„Gratuluji Darrenovi a Simonemu ke skvělé sezoně s Jannikem. Gorane, nejspíš musíme vyhrát čtyři ze čtyř grandslamů, aby o tobě možná (jen možná) přemýšleli jako o trenérovi roku. Zakončit rok jako jednička, vyhrát tři grandslamy i Turnaj mistrů a tvořit historii tohoto sportu nestačí, můj drahý trenére…“ napsal na instagramu nespokojený Djokovič.

I když dvaadvacetiletý Sinner prožil nejlepší rok dosavadní kariéry, zkušenější Djokovič dosáhl o poznání lepších výsledků. Ivaniševič si ale na vytouženou cenu pro nejlepšího trenéra, která se uděluje teprve od roku 2016, musí ještě počkat.