Sedm v Top 10! Tenistky dominují žebříčku nejbohatších sportovkyň

- Marek Bartošík

Nejlepší tenistky se i letos zařadily mezi nejbohatší sportovkyně světa. Podle serveru Sportico se v elitní desítce umístily první Coco Gauffová, druhá Iga Šwiateková, čtvrtá Emma Raducanuová, pátá Naomi Ósakaová, šestá Aryna Sabalenková, sedmá Jelena Rybakinová a osmá Jessica Pegulaová. V Top 10 je doplnily akrobatická lyžařka Eileen Guová, gymnastka Simone Bilesová a golfistka Nelly Kordová.

Stejně jako loni se i letos objevilo hned sedm tenistek v elitní desítce pořadí sportovkyň s nejvyššími příjmy za kalendářní rok. A do patnáctého místa je jich dokonce devět!

Na nejvíce příjmů letos dosáhla šampionka US Open Coco Gauffová, která si vydělala 22,7 milionu amerických dolarů (514 milionů korun). Devatenáctiletá americká hvězda získala 6,7 milionu dolarů díky výsledkům na turnajích a 16 milionů od sponzorů, mezi které se řadí značky New Balance nebo Head.

Druhou příčku obsadila světová jednička Iga Šwiateková, jež si přišla na pohádkových 21,9 milionu dolarů (496 milionů korun), z toho 9,9 milionu z prize money na turnajích.

První „netenistkou“ v žebříčku je na třetí pozici akrobatická lyžařka Eileen Guová, jež reprezentuje Čínu. Podle Sportico si letos přišla na 20 milionů dolarů (453 milionů korun).

Na čtvrtém až osmém místě se seřadily výhradně tenistky, a to v pořadí Emma Raducanuová (16,2 milionu dolarů), Naomi Ósakaová (15), Aryna Sabalenková (12,2), Jelena Rybakinová (9,5) a Jessica Pegulaová (9). Elitní desítku uzavírají gymnastka Simone Bilesová (8,5) a golfistka Nelly Kordová (7,9).

Do nejlepší patnáctky se z tenistek vměstnaly ještě třináctá Leylah Fernandezová (6,1 milionu) a patnáctá Uns Džábirová (5,7 milionu).

Zajímavé je rozložení výdělků u některých tenistek. Zatímco Sabalenková, Rybakinová, Pegulaová a Džábirová si zajistily většinu svých zisků na tenisových dvorcích, Raducanuová dostala od sponzorů více než 98 % příjmů a Ósakaová celých 100 % (letos totiž kvůli těhotenství nehrála).