Chudý dubnový program se rozšíří. Ženský okruh na jaře přidá novou evropskou antukovou akci

- Jan Vojkůvka

Okruh WTA se dočká rozšíření svého chudého dubnového programu. V kalendáři se objeví nový antukový turnaj, který bude hostit francouzský Rouen. V tomto dějišti se v letech 2022 a 2023 pořádal na podzim turnaj na betonu v kategorii WTA 125, příští rok bude antuková akce povýšena do kategorie WTA 250.

Duben 2024 doposud obsahoval pouze čtyři turnaje a kvalifikaci BJK Cupu. Na okruhu WTA se mělo hrát od 1. do 7. dubna v americkém Charlestonu a kolumbijské Bogotě, od 15. do 21. dubna v německém Stuttgartu a od 23. dubna do 4. května ve španělském Madridu.

Aby měly přední světové hráčky po přesunu do Evropy (v březnu se hrají dvě betonové tisícovky v Indian Wells a Miami) větší možnost zahrát si před tisícovkou v Madridu na antuce, bude v příští sezoně vedle Stuttgartu pořádat antukový turnaj také francouzský Rouen.

Stejně jako v Německu, tak i ve Francii se bude hrát v halovém prostředí s antukovými kurty.

Pro Rouen se zároveň jedná o ocenění dobré práce pořadatelů. V letech 2022 a 2023 se totiž v této destinaci hrál na podzim halový turnaj kategorie WTA 125 na betonu. Zatímco loni jej vyhrála Belgičanka Maryna Zanevská, letos se z triumfu radovala Viktorija Golubicová.

V příští sezoně však rouenský turnaj povýší do vyšší kategorie a stane se plnohodnotným členem okruhu WTA. Tzv. stopětadvacítky jsou totiž brány spíš jako challengery než turnaje WTA.