Steve Simon rezignuje na pozici generálního ředitele WTA

- Jan Vojkůvka

Zpravodajský portál BBC přinesl v úterý informaci, že šéf WTA Steve Simon v dohledné době rezignuje na svůj post generálního ředitele Ženské tenisové asociace. Jeho pozice se pak rozdělí na dva posty. Zatímco si Simon ponechá roli předsedy představenstva, post výkonného ředitele bude zastávat někdo jiný.

Simon zastával pozice výkonného ředitele a předsedy představenstva od roku 2015. Tyto dvě pozice se přeměnily v jakousi roli generálního ředitele a Simon se stal neochvějným vládcem ženského tenisu. Zvládal vzestupy i pády s grácií, avšak letos se kritika WTA začala stupňovat.

A vyvrcholila během Turnaje mistryň v mexickém Cancúnu, který byl podle fanoušků i samotných hráček jednou velkou katastrofou. Světová dvojka Aryna Sabalenková uvedla, že se cítí nerespektovanou kvůli tomu, jak se situace kolem WTA Finals vyvinula, dlouhodobě pak vedení ženského okruhu kritizuje rovněž Iga Šwiateková. Legenda ženského tenisu Martina Navrátilová pro změnu uvedla, že je čas na změnu ve vedení WTA.

To se nakonec brzy stane skutečností. Ne, že by Simon zcela z vedení WTA odešel, to ani zdaleka. Spíš naopak. Jeho post však bude znovu rozdělen na dva.

Dosavadní šéf WTA si podle informací ponechá pozici předsedy představenstva. Změna pak nastane na pozici výkonného ředitele. Podle BBC by pak měla být na tuto pozici dosazena žena, jakmile se najde vhodná kandidátka. Paradoxní ovšem je, že nový výkonný ředitel, či nová výkonná ředitelka, bude Simonovi podléhat.

Přestože tedy jeho rezignace z pozice generálního ředitele zní na první pohled jako obrovská změna, ve výsledku se toho zase tolik nezmění. WTA bude sice reprezentována někým jiným, ale Simon si ponechá značný vliv. Jestli se jedná přesně o to, o co hráčky a legendy usilovaly, toť otázkou za milión.

A co na celou situaci říká sám Simon? „Minulé léto jsem sdělil vedení WTA, že musíme projít kompletní revizí naší organizační struktury. Myslím, že je to v nejlepším zájmu celé organizace, protože se za posledních osm let tolik rozrostla. Kombinovaná role se stala obtížnou, den má totiž omezený počet hodin,“ uvedl s tím, že rozdělení jeho postu v čele WTA je vlastně jeho nápad a byl plánovaný ještě dříve, než došlo k nárůstu kritiky kvůli Turnaji mistryň.

Jedním dechem pak Simon dodává, že určitě doufá v zachování důvěry hráček. „Když se podíváte na to, jak obchod roste a jak se všechno vyvíjí, určitě bych v to doufal. Samozřejmě realitu zjistíme, až budeme pokračovat,“ poznamenal.

Zkušený funkcionář by pak byl velmi rád, kdyby na pozici ředitele nastoupila žena. „Myslím, že preferujeme, abychom našli kandidátku – myslím, že to dává smysl. Myslím, že by to bylo v nejlepším dlouhodobém zájmu organizace,“ cituje jej deník BBC.