Turnaj mistryň v Saúdské Arábii? Rozhodnuto ještě není, vyvrací spekulace WTA

- Filip Lefenda

Vedení ženské tenisové asociace popřelo informace některých médií o tom, že se příští Turnaj mistryň uskuteční v roce 2024 v Saúdské Arábii. O pořadateli akce pro osm nejlepších hráček sezony WTA údajně ještě nerozhodla.

Některá média, včetně BBC, již hovořila o konání Turnaje mistryň v Saúdské Arábii de facto jako o hotové věci. Obě strany mají mít zájem na víceleté dohodě. Uskutečnila se zde ostatně nedávno i juniorská obdoba mužského Turnaje mistrů – podnik Next Gen ATP Finals, který hostila Džidda.

Země Blízkého východu přitom dlouhodobě čelí kritice za porušování základních lidských práv a svobod. Sportovní akce údajně mají navenek vylepšit obraz bohaté, ale jinak nedemokratické země. V Saúdské Arábii se mimo jiné pořádají i závody formule 1 či prestižní turnaje v golfu. Království obvinění popírá a tvrdí, že svými zákony pouze chrání národní bezpečnost.

„Jsme v kontaktu s několika zájemci o pořadatelství Turnaje mistryň. Do této chvíle nebylo učiněno žádné konečné rozhodnutí. Stejně jako vždy úzce spolupracujeme s hráčkami,“ citovala agentura Reuters mluvčího WTA.

V roce 2019 se konal Turnaj mistryň v Šen-čenu. Na naplnění lukrativní desetileté smlouvy nakonec nedošlo. Akce byla už následující rok zrušena kvůli pandemii koronaviru, jež vypukla právě v Číně, a v roce 2021 se uskutečnila v mexické Guadalajaře. Pro rok 2022 se očekával návrat do Šen-čenu, WTA ale tehdy pozastavila turnaje v Číně jako reakci na aféru se zmizelou tenistkou Šuaj Pcheng, bývalou světovou jedničkou ve čtyřhře.

Vloni se závěrečný podnik sezony konal za nezájmu tamějších fanoušků v americkém Fort Worthu. O dějišti letošního Turnaje mistryň rozhodla WTA až necelé dva měsíce před jeho konáním. Akce, která se na přelomu října a listopadu uskutečnila v deštivém Cancúnu, schytala ostrou kritiku, a to i z řad samotných hráček.