Šwiateková: Kritika od Radwaňské? Nic pro mě neznamená. Co ona a olympiáda?

- Petr Sumbal

Polská tenistka Iga Šwiateková je jednou z největších hvězd ženského tenisu, i ona si však někdy musí vyslechnout kritiku. Jak reagovala na slova své krajanky Agnieszky Radwaňské, poukazující na její neochotu reprezentovat Polsko na finálovém turnaji Poháru Billie Jean Kingové? A s kým má v plánu spojit síly pro olympijský turnaj? To Šwiateková prozradila v nedávném rozhovoru.

Čtyřnásobná grandslamová vítězka Šwiateková aktuálně pobývá ve Varšavě, kde se připravuje na novou sezónu. Ještě předtím, než se příští týden přesune do Spojených arabských emirátů, poskytla polská tenistka rozhovor serveru Super Express.

Jedna z otázek mířila na nedávnou kauzu, kterou rozpoutala bývalá tenistka Radwaňská, když zkritizovala svou mladší krajanku, že se nezúčastnila finálového turnaje týmové soutěže Poháru Billie Jean Kingové. Šwiateková je svým postojem k BJK Cupu dobře známá, stejně jako loni se rozhodla svou zemi nereprezentovat kvůli nevhodnému termínu akce těsně po skončení Turnaje mistryň.

„Nejsem slovy Agnieszky nijak dotčená. Nic to pro mě neznamená. Každá z nás má svou kariéru, kterou si řídíme rozdílně. Ona si rozhodně zaslouží uznání za to, jak Polsko vždy reprezentovala,“ řekla Šwiateková a poté znovu vysvětlila svůj postoj k týmové soutěži.

„Jsem světová jednička a mám mnoho povinností mimo kurt. Když se podíváte do statistik, tak navíc zjistíte, že jsem druhý rok po sobě odehrála nejvíce utkání ze všech tenistek na okruhu. Proto jsem musela učinit to těžké rozhodnutí (nereprezentovat Polsko). Je to těžké, když se hrají dva turnaje na dvou různých kontinentech a jsou mezi nimi jen dva dny. Věřím, že se WTA vrátí k formátu, který fungoval v době, kdy ještě reprezentovala Agnieszka,“ řekla Šwiateková.

Ta následně potvrdila, že si v polských barvách zahraje alespoň dubnovou kvalifikaci BJK Cupu proti Švýcarsku. „Určitě budu hrát, vsunout takovéto utkání do hracího kalendáře je pro mě mnohem jednodušší,“ uvedla.

Polsko bude vítězka šesti letošních turnajů reprezentovat také na olympijských hrách, které se budou příští rok konat v Paříži v jejím oblíbeném areálu Roland Garrose, kde vybojovala už tři grandslamové tituly. „Popravdě ani nevím, jestli musím hrát kvalifikaci proti Švýcarsku, abych mohla na olympiádě startovat,“ svěřila se Šwiateková. „Tak trochu spoléhám i na divokou kartu, kterou bych měla obdržet,“ přiznala.

Na olympiádě plánuje dvaadvacetiletá tenistka hrát nejen dvouhru, ale také smíšenou čtyřhru. O zlato z mixu bude bojovat po boku o čtyři roky staršího Huberta Hurkacze, aktuální singlové světové devítky. „Oba hrajeme dobrý tenis a vycházíme spolu skvěle i mimo kurt. Myslím, že to bude skvělá zkušenost a parádní příležitost zahrát si na olympiádě bok po boku,“ prohlásila Šwiateková.

Polské smíšené duo začne ladit formu na olympijskou Paříž již brzy. Šwiateková s Hurkaczem nejprve spojí síly na exhibiční akci v Abú Dhabí a posléze i na prvním oficiálním turnaji sezóny 2024, lednovém United Cupu.