Naděje pro Rubljova či Sabalenkovou. Na olympiádě budou moci startovat vybraní Rusové a Bělorusové

- Jan Vojkůvka

Mezinárodní olympijský výbor tento týden rozhodl, že na olympijských hrách v Paříži budou moci startovat vybraní sportovci z Ruska a Běloruska. Účast sportovců z těchto dvou zemí bude podléhat několika podmínkám, přičemž tou nejdůležitější bude, že budou muset startovat pod neutrální vlajkou.

Oproti řadě jiných sportovních odvětví se rozhodl profesionální tenis řešit invazi Ruska na Ukrajinu odlišně. Namísto plošného zákazu (s výjimkou reprezentačních týmových soutěží, v nichž Rusko a Bělorusko nesmí startovat) se organizace ATP, WTA i ITF uchýlily k podmínce, že tenisté z Ruska a Běloruska smí hrát pod neutrální vlajkou.

Přestože tenisté jako Aryna Sabalenková, Darja Kasatkinová, Daniil Medveděv či Andrej Rubljov týden za týdnem objíždí největší tenisové turnaje, dlouho nebylo jasné, jak to s nimi bude na olympijských hrách v Paříži.

Nyní těmto hráčům svitla naděje, že by jim setkání pod pěti kruhy v antukovém svatostánku Rolanda Garrose nemuselo uniknout. Mezinárodní olympijský výbor rozhodl, že na olympiádě ve Francii budou moci za určitých podmínek startovat vybraní sportovci z Ruska a Běloruska.

Mezi podmínkami je, že tito sportovci budou startovat pod neutrální vlajkou, a že se nebude jednat o národní týmy. Soutěžit tedy budou moci pouze jednotlivci, nikoliv například basketbalová či volejbalová družstva. Poslední a zásadní podmínkou je, že každý, kdo se chce zúčastnit olympijských her, nesmí v žádném případě aktivně podporovat válku Ruska na Ukrajině. Pokud by byl na sportovce nalezen jakýkoliv kompromitující materiál, do Paříže by nesměl odcestovat.

Přinejmenším Andrej Rubljov a Darja Kasatkinová mají z tohoto hlediska cestu do Paříže umetenou. Oba totiž vystupují proti invazi Ruska na Ukrajinu a nedá se u nich ani spekulovat nad tím, že by válku podporovali. Stejně tak se negativně k válce vyjádřili Daniil Medveděv a Aryna Sabalenková.

Otázkou tak zůstává pouze to, jak Mezinárodní tenisová federace naloží s novými skutečnostmi. Pravidla totiž hovoří o tom, že na olympiádu se mohou kvalifikovat tenisté, kteří reprezentují své země v Davis Cupu a Billie Jean King Cupu. To však výše zmínění hráči nemohou, jelikož národní týmy jejich zemí byly kvůli válce z týmových soutěží vyloučeny.

U žebříčkově vysoko postavených tenistů a tenistek existuje možnost požádat ITF o výjimku z důvodu nemožnosti reprezentovat v týmových soutěžích. A pak už je jen na ITF, zda takovou žádost schválí, nebo odpoví zamítavě.