Vzestup temnoty! Vítězka jedenácti titulů vydává knihu, k psaní se odhodlala během pandemie

- Filip Lefenda

Harry Potter J. K. Rowlingové, Tolkienův Pán prstenů či Andělé a démoni z pera Dana Browna. Výčet titulů, které řadí vášnivá čtenářka Fernanda Contrerasová Gómezová mezi své nejoblíbenější. Četbou si krátí čas při putování po turnajích již dlouhá léta. A nejen jím. Když v roce 2020 paralyzovala tenisový okruh pandemie koronaviru, rozhodla se šestadvacetiletá Mexičanka napsat vlastní knihu. Ta nyní skutečně spatřila světlo světa.

Contrerasová Gómezová vyhrála ve dvouhře dva menší podniky ITF. Mnohem více se jí daří ve čtyřhře, kde od roku 2019 posbírala na stejné úrovni celkem devět trofejí a vystoupala až do elitní stovky žebříčku. Aktuálně jí patří 139. pozice. Naposledy svou sbírku trofejí rozšířila na konci dubna, kdy spolu s Brazilkou Ingrid Martinsovou ovládla šedesátku v portugalském Oeiras. Ve finále tehdy obě jmenované porazily 6:3 a 6:2 Jesiku Malečkovou s Renatou Voráčovou. 

V posezonním období se v jejím případě dostal tenis trochu na druhou kolej. O mexické dvojce se v současnosti mluví více ve spojitosti s jejím knižním debutem. Fantasy román s nádechem historické fikce nese název „Rise of the Darkness“, jenž se dá volně přeložit jako „Vzestup temnoty“.

Děj knihy se odehrává v současném Londýně a pojednává o zmizení kurátora a jeho kolegy v muzeu. Jedno z vodítek přitom vede hluboko do minulosti – k řecké bohyni moudrosti Athéně.

Contrerasová Gómezová, jež během listopadu dopomohla v Poháru Billie Jean Kingové své zemi hned třemi body k výhře nad Rakouskem a účasti v nadcházející kvalifikaci, vystupuje pod pseudonymem FC Gomez. „S velkým nadšením vám mohu oznámit, že má první beletrie vyjde už brzy,“ napsala minulý měsíc na Instagramu a přidala i obálku knihy.

„Ponořte se do četby a staňte se součástí světa, v němž se prolínají magie a realita, kde osudy utváří odvaha a kde je zkoumání vlastní duše stejně podmanivé jako samotná cesta,“ vybídla tenisová spisovatelka.

Svou knihu dala během letošního Roland Garros přečíst rodině. Následně ji okolí přesvědčilo, aby si příběh nenechávala pouze pro sebe. Když jí agenti navrhli první změny, bránila se. „Připadalo mi, jako by se tím měnil i příběh. Zklamalo mě to. Postavy jsou pro mě skutečné. Cokoliv měnit by bylo zradou. Chtěla jsem si ponechat práva, a tak jsem se rozhodla publikovat na vlastní pěst. Dalo to zabrat, jsem ale hyperaktivní člověk, takže to pro mě ve výsledku bylo velice uklidňující,“ smála se Contrerasová Gómezová.

Její prvotina má 344 stran a pořídit se dá v nejlevnější podobě – té elektronické – už od necelých devíti dolarů (lehce přes 200 korun). „Bylo by splněním snu, kdyby se kniha stala natolik populární, že by ji chtěl někdo zadaptovat do filmové podoby – HBO, Amazon Prime nebo třeba Netflix. Byla bych nadšená,“ neklade si malé cíle hráčka, jež vstoupí do nadcházející sezony lednovým podnikem WTA 125 ve vietnamském Da Nangu.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Fernanda Contreras (@fercongo)