Na kurtech kouzlí, v soukromí se trápí. Draperovu rodinu ničí Alzheimerova choroba

- Jan Vojkůvka

Britský tenista Jack Draper patří k mladým tenistům, kteří mají potenciál patřit do užší tenisové špičky. Osmifinalista letošního US Open se sice snaží plně soustředit na tenis, ale zrovna jednoduché to nemá. V civilním životě si totiž prochází se svou rodinou dost těžkým obdobím kvůli nemoci své babičky, která ho kvůli Alzheimerově chorobě ani nepoznává.

Nebýt několika zranění v probíhající sezoně, rozhodně by mladému Draperovi patřilo ve světovém žebříčku lepší umístění, než je současné 61. místo. I přesto, že vynechal kompletní travnatou část sezony a na několika turnajích musel skrečovat, byl to pro něho povedený ročník, jenž okořenil v listopadu titulem na challengeru v Bergamu a postupem do finále na ATP v Sofii.

Poslední dobou však jednadvacetiletý Brit přesto příliš důvodů k úsměvům nemá. V osobním životě ho totiž trápí velký smutek a beznaděj.

Babičku britského tenisty postihla Alzheimerova choroba. Zkušenosti s vážnou a zákeřnou nemocí popsal Draper jako kruté, přičemž stav bývalé tenistky a trenérky se podle Drapera navíc razantně zhoršil.

„Pro mě a mou rodinu je zničující vidět, jak se stav mé babičky zhoršuje,“ uvedl semifinalista loňského Next Gen ATP Finals. „Babička byla jednou z mých největších opor, když jsem vyrůstal. Vždy jsem k ní měl velmi blízko, ale tohle je nemoc, jež člověka, kterého jste znali, úplně změní.“

Babičce Jacka Drapera byla diagnostikována Alzheimerova choroba v roce 2015, kdy jí bylo 70 let. Přestože ještě řadu let fungovala relativně normálně, byť v omezeném režimu, poslední dobou už svého vnuka ani nepoznává, což je pro Brita nejbolestivější.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu

Příspěvek sdílený Jack Draper (@jackdraper)

„Můj táta, který se o babičku stará, ji stále přivádí do Národního tenisového centra v Roehamptonu, aby se dívala, jak trénuju. Ale neví, kdo jsem,“ pokračoval Draper, kterému v dětství s prvními tenisovými krůčky pomáhala i jeho babička. „Pokud jsou moje zápasy v televizi, tak táta babičce řekne, že jsem to já, ale ona to už ani neregistruje.“

„To je pro mě a moji rodinu asi nejsmutnější, že už nás nepoznává a není schopná s námi komunikovat. Babička byla obrovskou fanynkou mého tenisu a přál bych si, aby viděla a mohla ocenit věci, kterých jsem dosáhl. Vím, že by na mě byla velmi hrdá,“ dodal.